Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Новият хит във финтех са вградените финанси, а София се утвърждава като регионален хъб

Божена Божилова, оперативен директор на Българската финтех асоциация и Светослав Димитров, член на УС на Българска финтех асоциация, в "Светът е бизнес", 04.10.2024

22:00 | 10 април 2024
Обновен: 23:21 | 10 април 2024
Автор: Галина Маринова

Най-новата тенденци във финтех сектора са т.нар. вградени финанси. Недоверието към финтех компаниите и предпочитанието към кешовите плащания вече е проблем на миналото, но киберпрестъпленията са новото предизвикателство. Финтех пазарът в световен мащаб е с около 230-250 млрд. долара оборот, като той расте с около 13-15% на година. Очакванията са 2025 - 2026 да стигне около 900 млрд. Това означава, че темпът в световен мащаб е доста сериозен. В България е същото. Това, което ние виждаме, е, че старото разбиране за кешовите плащания и за това, че алтернативата е прекалено рискова, особено при поколението под 35 години, вече ги няма. Едната причина е свързана със смяната на поколенията, но другата е в по-добрите регулации.  Това изтъкнаха Светослав Димитров, член на УС на Българска финтех асоциация и Божена Божилова, оперативен директор на Българската финтех асоциация, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

Първият съвместен доклад за финтех индустрията в България и Румъния обхваща данни до 2022 година включително и е изготвен съвместно с академичната общност в двете страни. Той показва, че "двата пазара са млади и имат много положителен път за развитие, като в България работят 156 финтех компании, а в Румъния - само 85.

Целта на съвместния доклад е да се покаже потенциалът на региона, като следващата стъпка ще бъде да се създаде доклад, включващ и останалите балкански държави.   

"Този доклад е доказвтелство за всичко, което говорим от пет-шест години: че България и София всъщност са регионален финтех хъб в Европа. Причините са много, но очевидно всички предимства на България, свързани основно с наличието на талант и предприемачи, млади хора, които са готови да рискуват и да влязат в нова сфера, това са най-големите ни предимства, които са ни издърпали и ни дърпат напред". 

Румъния обаче е голям пазар и съвсем скоро ще ни настигне, каза още Димитров. "Хубавото е, че имаме много компании, които оперират и на румънския пазар и все повече от нашите членове осъзнават потенциалът на този пазар". 

"Българският пазар, заради мащаба си, е по-скоро тестови, след което компаниите търсят следващия по-голям пазар. Румъния е перфектният по-голям пазар за компании, които вече от стартъпи минават към скейл-ъп".

Колкото повече се движим напред във времето, толкова по-приети стават финтех решенията, защото не само безкешовите плащания се увеличават. Едната причина е свързана със смяната на поколенията, но другата е в регулаторите.

"Регулациите, това е другата тенденция в световен мащаб, направиха много за защита на потребителите във всички посоки. Виждаме, включително и последните тенденции, са и за засилена регулаторна намеса при блокчейн активите. Имаме няколко директиви и регламенти. Престоят още две, които ще влязат. Това са гаранции, регулаторни изисквания за повече гаранции за сигурност за крайния потребител, свързани с услугите, които предоставят финтех компаниите". 

За да оперираш и да предоставяш финтех услуги, едно от нещата, които трябва да направиш, е да си подлицензионен, независимо в коя държава. Трябва да си видим и ясен. Проблемът с видимостта, който беше в миналото, вече не съществува. Има и още една тенденция, която е много интересна и важна - т.нар. вградени финанси. 

"Тя всъщност показва, че финтех секторът (в световен, европейски и български мащаб) от множество на брой финтех малки стартъп компании, които са се фокусирали в някаква нишичка, постепенно се обединяват и започват да предоставят комплексни финтех услуги. Което пък води до това повече хора да ги използват, защото те са много удобни и дават много повече интеракции с парите ти, отколкото стандартните финансови услуги, които са на пазара". 

Тези тенденции се смесват - от една страна по-строгите регулации, от друга страна по-голямото портфолио от услуги, които предоставят големите финтех компании и тази тенденция продължаваме да я виждаме, посочи Светослав Димитров. 

Уязвимостта в следствие на липса на регулации вече е в миналото, но сега голямото предизвикателство е киберпрестъпността. Това са новите рискове, които обаче регулаторите вече са усетили и предстоят нови регламенти и регулация с нови изисквания. 

Стандартните финансови услуги все повече разпознават финтех сектора като съществуващ, голям пазар и с истински потенциал за развитие - те вече измислят специални продукти за него, например в сферата на застрахователната защита срещу рискът от киберпрестъпления. 

Регулаторите се движат с много бързи крачки. Те осъзнаха много бързо възможностите, но и рисковете на блокчейн технологиите и свързаните с тях финансови услуги и въведоха регулации, което е доста позитивен знак. Това означава, че в регулаторите са назначени хора, които разбират бизнеса, каза Димитров. 

Какъв е "прагът" за създаване на финтех компания в момента? Може ли да се започне по същия начин, по който стартира Apple - с 1000 долара и една добра идея?  Какви са предимствата на "регулациите, които са създали няколко нива на защита"? Защо в държавите, където има т.нар. регулаторни сандбоксове се наблюдава бум на финтех сектора? Кои са те и може ли България да изживее бумът, на който се радват Балтийските държави в тази област?   

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.