Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

България се нуждае от по-ясна концепция за промотиране пред чуждестранни инвеститори

Мила Ненова, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, „Светът е бизнес“, 28.02.2024 г.

21:02 | 28 февруари 2024
Автор: Антоанет Василева

Трендът се обръща – 2023 г. е рекордна за привличане на чуждестранни инвестиции. Почти 7 млрд. лева е размерът на привлечените инвестиции, което е 30% увеличение спрямо предишната година. Основните фактори за този тренд са геополитически, защото пандемията, войната в Украйна и войната в Израел ясно показаха, че определени стратегически производства, е добре да са в Европа. След тези конфликти освен за nearshoring, говорим и за friendshoring – т.е. да се инвестира в страни, които имат сигурност и предвидимост, а една страна-членка на ЕС, е такова място. Това заяви Мила Ненова, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Политиката спрямо инвеститори и бизнеса като цяло може рязко да се промени със смяна на правителство. Това води до голям риск за един инвеститор. България в това отношение е много конкурентоспособна, защото макроикономически е много стабилна и е в растеж, смята Ненова.

Българската агенция за инвестиции има много важна роля – да промотира България в чужбина, за да привлича инвестиции. Едновременно с това, когато дойдат инвеститори да окаже съдействие при цялата процедура на осъществяване на инвестиционно намерение, а последната част е свързана със сертифицирането на инвестиционни проекти.

Според Ненова една от силните страни на България като инвестиционна дестинация е геостратегическата позиция, тъй като минават пет европейски коридора оттук. Това, че сме член на ЕС, много ни помага, защото дава сигурност и гаранция за развитие, за правна рамка и за бъдеще. Друго предимство са макроикономическите показатели, тъй като цифрите ни са впечатляващи. Много важен елемент във визията, която имаме, са иновациите. Трябва ни по-ясна концепция за това като какви да се промотираме пред инвеститорите.

„България има шанса да се превърне в иновативен хъб на Балканите – да работим за иновации регионално. Двата стълба за растеж за иновации и инвестиции.“

За да се промотираме в чужбина трябва да разчитаме на нашите посолства и на двустранните камари. Този ресурс не се използва достатъчно, а това е живият мост между бизнеса в съответната страна и България. Чуждестранните инвеститори в България са най-добрите ни посланици, защото трябва да си дадем сметка, че голяма част от българските и чуждестранните инвестиции, са разширения. Това означава, че бизнесът се разраства и иска да се разраства у нас, изтъкна Ненова.

Имаме общо единодушие за типа производства, които искаме да привлечем, и за секторите, които ни интересуват. Последните месеци се създава активна система в България на предприемачи и инвеститори, която работи в насока за създаване на среда за внедряване на иновации. Това, което отбелязват и фирмите е, че в България финансирането за стартъпи не е в такъв размер, какъвто е в други страни, но е много по-лесен достъпът до него.

„Иновацията се състои в това, че всяко едно производство може да бъде оптимизирано, прилагайки нови системи и подходи.“

Много амбициозната програма за Зелената сделка и таргетите, които сме поставили до 2030-2050 г., всъщност 50% от технологиите за постигането им все още не са открити. Това е изключително важно, защото иновациите са демократични, допълни Ненова.

„Както България не е достатъчно позната, така и Югоизточна Европа не е. Имаме потенциал за сътрудничество със съседните ни държави в региона да създаваме партньорства в определени сфери. Това е възможност за растеж на целия регион, защото расте ли той – за всеки ще има развитие.“

Във връзка със сертифицирането на инвестициите Ненова отбеляза, че типа производства, които Българската агенция за инвестиции иска да насърчи, са преработвателна промишленост, високотехнологични производства и услуги. След това се гледа мястото, където ще се осъществи инвестицията, размерът ѝ и броят на работните места.

„Голямата новина е, че се реализира Законът за подпомагане на приоритетни проекти за първи път миналата година. Последните три месеца бяха одобрени три приоритетни проекта, като безвъзмездната финансова помощ е направена в рамките на европейското законодателство и регламенти.“

Държавната помощ за проектите зависи от мястото, където се осъществява инвестицията – за София тя е 20%, за повечето общини е 50%, а за тези с висока безработица е 60%.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.