Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Търсят се български модни таланти с амбиции за големите пазари

Мила Захариева, президент на International Fashion Connection и Марияна Мичели, президент „Mad Mood Milano Fashion Week - търси български таланти“ , „Светът е бизнес“ , 01.12.2023 г.

21:04 | 1 декември 2023
Автор: Антоанет Василева

Българската мода е на достатъчно високо ниво като производство, но това, което ѝ липсва е да бъде показана на международната сцена. Не е тайна за българите, че в производството на облекла сме много добри в работата си с чуждестранни топ брандове като Armani, Fendi, Balenciaga, Prada, които шият своето ишлеме в България. Именно заради това качество, чрез което нашите производства са добили известност, има нужда да структурират свои брандове, които да бъдат изявени на международния пазар в бизнес качеството си. Това коментираха Мила Захариева, президент на International Fashion Connection и Марияна Мичели, президент „Mad Mood Milano Fashion Week - търси български таланти“ в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

На 2 декември в Археологическия музей ще се представят български брандове, които имат смелостта и увереността, че могат да се представят на международната сцена.

Марияна Мичели от „Mad Mood Milano Fashion Week“ ще присъства, за да избере бранд, който да бъде поканен на събитието Milano Fashion Week. „Mad Mood Milano Fashion Week“ е платформа за млади професионалисти в сферата на модата. Мичели избира най-добрите дизайнери сред страните, с които си партнира, които биха могли да разкажат за собствената си култура. Това, което Мичели ще търси, е дизайнер, в чиято колекция ще види всичко – креативност, внимание към детайлите и най-вече колекцията да може да бъде продавана в Италия.

С възможността с точки на продаване в чужбина - в зависимост коя държава ще бъде точката на продажба, ако българските брандове имат възможност да продават в Дубай, съм убедена, че те биха могли да трансформират своята колекция така, че да бъде интересна за пазара там. Ние работим с дизайнерски брандове, а не с големи производства и в тази връзка с възможностите, които ние предоставяме бихме могли креативно да ги насочим спрямо държавата, в която ще бъдат продавани, посочи Захариева.

„Големите серийни производства са по-евтини и изгодни, но замърсяването на околната среда е огромно и остава ресурс, който не може да бъде продаваем.“

По отношение на устойчивостта на една модна колекция като определящ фактор Мичели отбеляза, че модната система се променя и хората искат да избират нещо екологично. Тя подчерта, че предпочита да помага на дизайнери, които работят с устойчиви материали. Важно е младите дизайнери да изучават новите материали.

International Fashion Connection е организация, която да подкрепя именно новостартиращи таланти. Партньорите на организацията подкрепят и общността от брандове на International Fashion Connection. Тя си партнира с големи фирми, които внасят платове, както и с компании, които се занимават с висок клас машини. Стартиращите брандове са със специални отстъпки и им се предоставят преференциални цени за техните консумативи, каза Захариева.

Председателят на „Конфиндустрия България“ Роберто Санторели обяви, че от началото на годината стокообменът между България и Италия в модния сектор е 700 хил. евро. Договореностите във взаимодействията на бизнес ниво в много случаи са неофициално обявени и няма право по договори да се обявява за кои брандове се работи в България – поради тази причина статистиката за развитието на модната индустрия у нас не е точна, заяви Захариева.

По отношение на работната ръка у нас Захариева изтъкна, че вече в средното образование се отчита отлив на интерес и дори закриват паралелки по моден дизайн, а това би имало пагубни последствия след десетилетие за модния бизнес в България. В тази връзка в следващия учебен срок International Fashion Connection инициира пилотен проект с Национален учебен комплекс по култура (НУКК) – училище с творческа насоченост до 7 клас, който цели да внедрят шевни машини и учениците да имат свободно избираема подготовка по моден дизайн, разказа още Захариева.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.