Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Свилен Рангелов, Dronamics: Визията ни е да има дрон порт във всеки град и село

Свилен Рангелов, основател и CEO на Dronamics, "Светът е бизнес", 31.05.2023 г.

21:02 | 31 май 2023
Обновен: 07:57 | 1 юни 2023
Автор: Даниел Николов

Dronamics извърши успешно първия полет на пълномащабна версия на своя товарен дрон "Черния лебед" миналата седмица на летище Балчик. "Черният лебед" е по-евтин за производство и по-евтин за операция от съществуващи технологии, като може да изминава до 2500 км с товар от 350 кг. Идеята е напълно оригинална разработка на Dronamics и е първият подобен самолет, създаден специално за товари. Дронът има автопилот, който навигира по предварително зададени координати, но винаги има и пилот, който може да поеме управлението във всеки един момент. Това коментира Свилен Рангелов, основател и CEO на Dronamics, в ефира на предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Изнасяме пилотската кабина на земята и я наричаме дрон порт. Нашият бизнес модел е да бъдем авиолиния; не искаме да продаваме машини на друга линия, а да сме авиолинията за "средната миля" на доставка."

Дронът се нуждае от 400 метра дължина на пистата, което го прави използваем извън летища, и оборудването в изнесената пилотска кабина, която отговаря не за определен самолет, а за всички полети от въпросното летище.

ЕС прие новите регламенти за дронове през 2020 г. и Dronamics стана първата в света компания за товарни дронове, която получи лиценз с "Черния лебед". Има и други компании, но те са насочени към разнасянето на пратки до няколко килограма, каза Рангелов.

R&D центърът на Dronamics е в София, където се сглобяват и първите дронове, но компанията планира и производства в различни региони.

"Имаме партньор в Австралия за пазара там и Югоизточна Азия, имаме партньор в Германия за Западна Европа. Ще се радваме много да имаме партньор и в България за масово производство."

Урбанизацията през последните десетилетия води до концентрирането на ресурси в големи центрове и търговията между тези центрове е в центъра на стратегията на Dronamics.

"Видяхме, че има голяма неравнопоставеност в това колко чака един клиент, ако живее в голям град или столица, спрямо другите, които чакат винаги повече, защото са далеч от веригата на доставки. Един начин да се промени това е да строиш повече пътища и да слагаш повече камиони, но това е трудно постижимо и една половина от всяка държава ще остане игнорирана. Предимството на летенето е, че не ти трябва инфраструктура - трябва ти една площадка."

Dronamics планира да оперира до 3000 самолета до 2030 г., като това може да се окаже консервативна прогноза в зависимост от развитието на пазарите, смята Рангелов. "Ако вярвате, че безпилотността е бъдещето и тези нови технологии ще навлизат все повече, много лесно може да повярвате, че световният логистичен пазар би поел много лесно още десет джъмбо джета до 2030 г."

"България има единствен карго врата и тя е летището в София. Но има още сто летища, които пустеят. Проблемът с тях е, че самолетите в момента са прекалено големи и скъпи и няма как да запълнят този капацитет. "Черният лебед" е много по-евтин за опериране, цената за клиент е много по-ниска и трябва да запълниш много по-малък товар до 350 кг. Визията ни е в бъдеще да има по един дрон порт във всеки град, във всяко село... Има толкова още много, което може да се капитализира от възможността да прелетиш директно от едно населено място до друго, вместо да минаваш през много хъбове."

Краткосрочната цел на компанията е да бъде завършена тестовата програма, каза Рангелов.

"Първият полет е успешен, но трябва да правим все повече и по-големи полети. Целта е първата линия да тръгне преди края на годината или в началото на следващата; таргетираме това да се случи в Гърция, където имат нужда от по-голяма свързаност между островите, и от Средиземноморието да движим нагоре. Един от последните ни инвеститори е един от суверенните фондове на ОАЕ, където ще се създаде джойнт венчър за оперирането на местна авиолиния и производство на дронове... Следващата година - комерсиализация, след това скалиране; break-even със сигурност в рамките на три години, така че до пет години би трябвало да имаме числата, за да мислим за излизане на фондовите пазари."

Как се ражда идеята на Dronamics и как е избран сегментът, към който да се насочи компанията, как са набрани средствата за развитие на компанията може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да намерите тук.