Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Николай Ваньов: Има ясни сигнали за край на цикъла на лихвени повишения

Николай Ваньов, управляващ директор на MK Brokers, "Светът е бизнес", 10.04.2023 г.

21:01 | 10 април 2023
Автор: Даниел Николов

Борбата с инфлацията и цикълът на повишения на лихвените проценти върнаха пазарите към едно по-нормално състояние. Всички очакваха икономическите последствия, но засега никъде те не се случват, а инфлацията започва да се успокоява. Това коментира Николай Ваньов, управляващ директор на MK Brokers, в ефира на предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Вече най-добрите новини не са лошите икономически данни, а точно обратното. Инвеститорите, редица анализатори и централните банки дават ясни сигнали за приключване на цикъла на лихвени повишения. Най-вероятно Федералният резерв ще повиши минимално лихвата през май с 0.25% и ще спре. Очакванията на Bloomberg за 20 от 23-те пряко наблюдавани големи централни банки са, че основните лихви през 2024 г. ще бъдат значително по-ниски от тези през 2023 г. Появяват се първите икономически притеснения - банковите проблеми в САЩ, малко негативни данни по водещите икономически индикатори за индустрията, ритейл."

Инфлацията в САЩ вече се понижава на годишна база, в Европа Испания обяви спад на инфлацията от от 2% на месечна база, така че може да се говори за нормализиране на инфлацията, коментира Ваньов. Независимо от високите лихви, в централните банки има достатъчно ликвидност, която да поддържа системите, и това пролича при бързите решения за SVB и Credit Suisse.

В коментар за позицията на Китай за войната в Украйна, Ваньов отбеляза, че въпреки че купува суровини от Москва, Пекин не е нарушил международните санкции.

"Китай купува петрол и газ от Русия, но купуват и много други държави. Китай се пази много внимателно и съблюдава санкциите срещу руските олигарси, санкциите по закона "Магнитски" - те се пазят от това да попаднат под допълнителни международни санкции, защото знаят много добре, че ако пристъпят едни червени линии на САЩ, могат да пострадат икономически."

Пекин се стреми да стане първа икономическа сила и демонстрират сила, но не би искал да стане "световната черна овца" с действия срещу Тайван, коментира Ваньов.

Автомобилните гиганти като Tesla на практика съкращават веригата за доставки като отварят нови заводи в Китай, защото там ще е най-големият пазар на електромобили, каза Ваньов. Компанията на Мъск обяви ново, трето поредно намаляване на цените за САЩ, което вероятно ще бъде последвано от други производители, смята той.

"Tesla не влезе в големия рунд на съкращения на технологичните гиганти и все пак успява да намали цените, което значи, че вече виждаме трансфера на намаляващата инфлация от пазарите на суровини през производството към крайния потребител."

Ще имат ли ефект изтеклите секретни документи от САЩ върху пазарите, ще успее ли Китай да задмине САЩ като размер на икономиката, как Мъск използва влиянието си в Twitter може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да намерите тук.