Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Само game changer-ите ще останат на работа с навлизането на изкуствения интелект

Бойка Микова, мениджър "Човешки ресурси" в компания Evolution, Светът е бизнес, 29.03.2023

21:07 | 29 март 2023
Автор: Николета Рилска

Част от служителите в ИТ сектора у нас си дават сметка, че могат да останат без работа заради изкуствения интелект и дигитализацията. Водят се дискусии по темата, те са много заинтересовани към тях. Ситуацията изисква преосмисляне на цялото бъдеще на функциите и къде можем да бъдем полезни. На работа ще бъдат задържани хората, които имат критично значение за успеха на компанията – т.нар. game changer-и. Това заяви Бойка Микова, мениджър "Човешки ресурси" в компания Evolution, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Ситуацията на пазара на труда у нас е трудна, големи глобални компании – и не толкова големи, се състезават за много лимитиран брой хора, отбеляза Микова.

„Ние имаме хора, но демографската ситуация и структура е изключително влошена и това е нещо, върху което трябва да се помисли и да има някаква политика. Кадри имаме, въпросът е, че тези кадри вече работят дистанционно, конкуренцията е много голяма, така че е трудна ситуацията“.

Тя добави, че политическата нестабилност не спомага за развитието на бизнеса, инвестициите се забавят.

„Имаме нужда от промяна в трудовото законодателство“.

По думите на госта работещите в ИТ сектора основно са привлечени от това да имат свободата да разгърнат потенциала си, да са им интересни проектите, върху които работят и да се развиват. „Също така изискват да имат доверие към мениджърите си и екипите, които ги управляват“, добави тя.

Според госта ИТ секторът в България има консервативна позиция за тази година – би изчакал разрастване, но не и съкращаване на хора.

Микова коментира и банковата криза в САЩ. Тя посочи, че за нас е добре, че сме в периферията (по отношение на Силициевата долина и ИТ сектора там) все още и се надява тенденциите да не са толкова силни и да няма удар, въпреки че много компании развиват бизнес с криптовалути у нас.

Целия разговор гледайте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването „Светът е бизнес“ гледайте тук.