Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Дори Русия да победи във войната, няма риск в България да надделеят проруските сили

Пламен Димитров, Българско геополитическо дружество, в "Светът е бизнес", 23.01.2023

21:21 | 23 януари 2023
Обновен: 21:54 | 23 януари 2023
Автор: Галина Маринова

Дори Русия да победи във войната няма риск в България да надделеят проруските сили. Все пак основните партии не са проруски. Друг е въпросът, ако гледаме проучвания на общественото мнение, се оказва, че по-малко от половината от хората искат да помагаме военно на Украйна. По-скоро България ще се върне назад по отношение на рисковете за националната си сигурност. Това каза Пламен Димитров, Българско геополитическо дружество, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"Ако една, спечелила войната Русия, стъпи с военната си мощ по-солидно в района на Северното Черноморие (врата до врата с нас) рисковете за националната сигурност ще нараснат значително. Това означава, че ще трябва да се отделят повече средства за отбрана, но не ми се вярва да се случи драматична вътрешно политическа промяна". 

Гостът обаче категорично заяви: "Но Русия няма да спечели войната. Ясно е, че тя няма повече ресурс за настъпление или поне не може да я спечели така, както си я представяше в началото - превземане на Киев, смяна на властта и т.н. Това просто няма как да стане". 

Поне до есента войната в Украйна няма да е свършила, прогнозира Димитров. "За да свърши тя, трябва да има някаква решителна победа. От украинска гледна точка тя би означавала изхвърляне на руските окупационни войски от всички украински територии, а от руска - най-малкото завладяването на цялата Донецка и Луганска област. Но и това няма да доведе до край, ако загубят целия Донбаски регион. Няма шансове на терен да спре войната". 

"Но вижте каква еволюция има от началото на войната. В началото най-важното бе да се предоставят на Украйна противотанкови оръжия, за да се разбие онази 60-километрова руска танкова колона, която вървеше към Киев. Сега стигнахме до момента, в който на украинците им трябват танкове, които са по-скоро настъпателно въоръжение. Това е свидетелство доколко се е променил ходът на войната за тези 10 месеца".

По отношение на конвенционалното въоръжение Русия не показа, че е велика суперсила, но винаги имаме едно на ум, че имат ядрени оръжия, които дори може да са повече от тези на САЩ и именно това крепи статута ѝ на военна суперсила, а не това, което видяхме на фронта, каза гостът.

"Точно за това върви дебатът за танковете от Германия, защото е ясно, че ако дойдат западни танкове и друго тежко въоръжение, то в почти всички случаи превъзхожда това, с което руснаците разполагат. Единственият сигурен резерв, който има Русия, това са хората".  

Въпросът за тайното изнасяне на български боеприпаси и гориво за Украйна събеседникът коментира като каза, че "всички отдавна знаеха, че ако военните заводи на България, произвеждащи боеприпаси, са започнали да работят на трисменен режим и да бълват продукция и че се увеличава рязко износът на военна продукция от България, то е ясно, че тази продукция не отива в Швейцария или на друго място, а там, където най-близо се води война до страната ни".

Другото е, че износът не е директен, а е извършван от български компании, които са контактували с чуждестранни партньори. Новата информация касае мащабите и значимостта на тази помощ. Твърди се, че в определени моменти една трета от боеприпасите са идвали от България и че до 40% от дизела, който се продава в Украйна идва от Лукойл Нефтохим, което може да е и по-сериозна помощ от боеприпасите, защото война без гориво не се води, добави Пламен Димитров. 

"Тези проценти ни казват нещо, което може да послужи за нашата национална гордост, че България не е тази най-дребна, незначителна и бедна държава в ЕС, която само се снишава и няма особени възможности да помогне. Оказва се, че България има много сериозна военна индустрия, има и голям нефтопреработващ завод".

"Куриозът е", че всички тези активи са останали от "съветско време", а сега тези стопански активи служат за подпомагане на Украйна срещу Русия, "но така или иначе имаме някакъв потенциал да помагаме", добави събеседникът.

Защо Германия "е назад по ентусиазъм да предоставя танкове в Украйна"? Какво значи и по каква причина от германска страна дойде изказване, че Германия няма да възрази, ако Полша изпрати в Украйна германски танкове? Какво се случва в Русия и какви са руските плановете? Има ли вражди между елитите в Русия? Какво се случва с частната армия "Вагнер"? Какъв е статутът и задачите на тази и на други частни армии в Русия? Клати ли се властта на Путин или борбата на върха на руската политика е само кой ще е по-близо до него? 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.