Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Скоро ще купуваме общ билет за метро и ел. тротинетка от банки и търговски центрове

Павел Чолаков, CNS, Светът е бизнес, 03.01.2022

21:02 | 3 януари 2023
Обновен: 12:35 | 5 януари 2023
Автор: Николета Рилска

Създаваме екосистема в София, която да включва търговци на услуги като банки, мобилни оператори и други технологични компании, на които да се даде възможност да продават продуктите на градски транспорт чрез техните платформи. Искаме да добавим и допълнителните начини за придвижване в града – таксита, електрически тротинетки, споделени автомобили, споделени велосипеди. Идеята е да се разчита на всички играчи в целия пазар и на даден етап да може да се правят най-подходящите пакети според клиента. Това заяви Павел Чолаков, проектен мениджър на интегрираната система за пътувания в София, CNS, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Чолаков коментира новата система за пътувания в София, която вече работи. Той обясни, че идеята ѝ е да се стимулира безкешовото плащане и преминаване към абонаментни планове, което – от своя страна, да улесни хората да пътуват повече с градския транспорт за сметка на личните си автомобили.

„Системата се грижи човек да е таксуван по най-изгодния начин“, отбеляза Чолаков по повод отпадането на хартиените билети и въвеждането на т.нар. „времеви билети“. Той добави, че от началото на годината са продадени над 15 хиляди времеви билети – хората свикват с начина на използването им.

„С времеви билет можеш да смениш колкото искаш превозни средства. Това включва наземен транспорт и метро – билетите вече са едни и същи“, каза Чолаков.

Той отбеляза, че след въвеждането на възможността да се пътува с банкова карта – което беше валидно и пред 2022 г., се отчита ръст на пътуващите от 300 хиляди души на месец – около 45-46% спрямо 2021 г.

„Достъпността на услугите е една от най-важните в контекста на това да се вдигат приходите“.

Чолаков обяви, че предстои до два месеца CNS да привърши проект с Google Maps, така че да се дават данни в реално време за движението на превозните средства, за тяхната запълненост, за да може пътникът да планира пътуването си адекватно във всеки един момент. Тези данни, бидейки структурирани в определен формат, ще могат да се ползват от редица платформи, включително Google Maps, Move It и др., стана ясно още от разговора.

„Всяко едно движение в града ще бъде записано и мониторирано в рамките на деня“, обясни Чолаков, като добави, че компанията използва и анонимни данни от мобилните оператори.

По думите на госта проектът е „доста мащабен и дългосрочен“ – за период от 10 години.

„Промените в града се случват и ще продължават да се случват всяка година. Предизвикателството е сериозно, по-интересната част е да се интегрират в постоянен поток от данни всички събития, случващи се в транспорта“.

Според госта от гледна точка на дигитализацията София е доста напреднала – има дигитализация – има структуриране на данни, така че постоянно да могат да се обработват и надграждат.

„Един "умен град" означава решенията в него да се взимат на базата на генерираните данни от гражданите му. За София вече се има цялата картина“.

Чолаков разкри, че на даден етап предстоят и решения по отношение на светофарната система. Цялостната идея е да се покаже на хората, че изборът на алтернативен транспорт от автомобила е по-бърз, по-евтин, по-удобен, по-екологичен.

До 2029 г., смята Чолаков, движението в града ще е значително по-различно, а промените ще са за добро.

„Ще има динамични разписания на превозните средства, ще може да се пътува с един клик на телефона с различни видове транспорт, със сигурност автомобилът ще е най-малко предпочитаният начин за придвижване в града“, посочи той.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на „Светът е бизнес“ гледайте тук.