Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Парадокс: С мерките спрямо мигрантите България дава аргумент срещу членството си в Шенген

Ген. Димо Гяуров, бивш директор на НРС, Светът е бизнес, 02.12.2022

21:15 | 2 декември 2022
Автор: Николета Рилска

От една страна, със сигурност има увеличен мигрантски натиск на нашата граница. От друга страна, сме свидетели на един парадокс – от известно време започнахме по-активно да забелязваме това, което се случва на нашата територия, да говорим за него и то да е част от новините. По-рано някак официалните власти не му обръщаха внимание съвсем целенасочено, изхождайки от идеята, че тези хора не искат да остават на наша територия. Сега – вероятно подтикнати от очакваното решение за Шенген – станахме по-активни. Но това е парадокс – всъщност, бидейки активни и действайки принципно, ние даваме аргументи в ръцете на останалите държави, които казват, че не се справяме достатъчно добре. Това заяви ген. Димо Гяуров, бивш директор на Националната разузнавателна служба (НРС), в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Гяуров коментира ситуацията в Украйна в контекста на оръжейната помощ, която се очаква страната ни да изпрати. Той посочи, че по-скоро България ще се ограничи в боеприпасите, тъй като разполага с много голям запас от тях, а те имат и определен срок на годност.

„Едва ли ще отидем отвъд боеприпасите, макар че можем да предоставим и самолети, и танкове и системи за противовъздушна отбрана“, посочи Гяуров. И добави, че това трябва да се случи при определени условия – включително за замяна или най-малкото за поемане на ангажимент от страна на НАТО и нашите партньори да поемат функцията по защита и заместване на системите, които ще предоставим.

„Нашите военни силно се притесняват, че като дадем няколкото налични Миг-29 небето ни ще остане незащитено. Няма такава опасност“.

Гяуров не е оптимист за скорошно развитие на конфликта в Украйна.

„Ситуацията на полето на бойните действия е решаваща за изхода на войната. Всички, които призовават за мир и за преговори, трябва да си дадат сметка, че това става възможно, когато и двете страни не могат да постигнат нищо повече като военна тактика или има възможност да загубят нещо. До тази ситуация не се е стигнала все още“, посочи той. Според него „нещата няма да бъдат решени най-малкото до пролетта или до лятото“.

„Украйна си поставя много високи цели – което ѝ прави чест. Основната ѝ цел е да си върне всички територии – това технически е много трудно постижимо. Първо, то струва огромни средства, и второ, е необходимо насищане с техника и жива сила... Съмнявам се, че и подкрепата на Европа и на света би траяла толкова време, колкото е необходимо да се постигне тази цел“.

По думите на експерта режимът на руския президент Владимир Путин ще бъде заменен.

„Путин трябва да си даде сметка, че с режима му е свършено – въпрос на време е“.

Според него Китай играе доста последователна и доста тънка политическа игра, като не само да не се ангажира с помощ към Русия по отношение на войната в Украйна, но се дистанцира, така че Западът да забележи тази дистанция.

„Русия в никакъв случай не може да разчита на Китай като на верен съюзник и като на траен икономически и политически партньор в бъдеще“.

По отношение на геополитиката през 2023 г. Гяуров очаква войната в Украйна да остане водеща тема. Той изрази надежди да няма нови конфликти.

Целия разговор гледайте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването „Светът е бизнес“ гледайте тук.