Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

За търговците на енергийния пазар ситуацията е добра, но има скрити рискове

Венцислав Топузов, енергиен експерт, съосновател на ROITI, 01.09.2022

08:18 | 2 септември 2022
Обновен: 09:11 | 2 септември 2022
Автор: Галина Маринова

Настоящата ситуация на енергийните пазари като цяло е добра за търговците, но има скрити рискове. Една волатилна цена - скокове от няколко десетки евро от ден за ден - води до големи марджин колове на борсите и това изисква много капиталови ресурси. говорим за стотици милиони, които трябва да се превеждат или от един пазарен участник към борсата, или от борсата към пазарния участник. Това каза Венцислав Топузов, енергиен експерт, съосновател на ROITI, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. ROITI е българска IT компания, която създава алгоритми за компании, които произвеждат електрическа енергия и по принцип, които работят в сферата на енергетиката в европейски мащаб. 

"Това, което се случи в последната година, когато цената на газа започна да скача така, е, че всички многократно си увеличиха кредитните линии и все още продължават да ги увеличават, за да се справят с тази волатилност". 

Клиентите, с които работим, повечето са интегрирани компании - и газ, и електричество. Предвид, че и двете цени са високи, ако губят от газ, печелят от електричество и това в някаква степен компенсира. Знаете, в България АЕЦ има рекордни печалби. Във Великобритания добивните компании като Shell, доставчици като Centrica също обявиха рекордни печалби, Vitol също и т.н., каза Топузов.

"Мисли се в два хоризонта - дългосрочен и краткосрочен. Краткосрочно е ясно - трябва да се вземат някакви кризисни мерки и това изисква сериозна координация между правителства, компании, бизнес, тежка индустрия, потребители. Дългосрочно въпросът е какви са активите, за да сме конкурентни и ще съществуваме още като компания в една ситуация, в която войната продължава дълго време, в която избухва Трета световна война, в която Китай доминира икономиката след някакво необозримо време. Компаниите гледат винаги 30 до 50 години напред как да съществуват и как да извършват услугата си в различните сценарии за световния ред". 

От девет години ROITI работи на пазара, изключително за чужбина - на германоговорящия пазар и Централна Европа - за най-големите европейски играчи на енергийния пазар, каза още енергийният експерт. "Те произвеждат, добиват и търгуват с електрическа енергия, като основно работим с търговци, като им позволяваме да си управляват риска с решения, които интегрираме или строим. Основно една огромна компания, извършвайки хиляди сделки на ден, първият основен проблем за решаване е консолидиране на данните, да се оеднаквят и да се гледа на газа, петрола и въглищата, които са фундаментално различни, по един начин да се гледат и да анализираш какви са рисковете на пазара". 

За консултантските компании промяната е добра новина, но чак такава промяна, каквато наблюдаваме в момента на пазара, е прекалена и носи притеснения, както на клиентите, така и на консултантите. И в консултантската дейност се наблюдава голяма волатилност - обявяват се големи проекти, след това, на следващия ден - изчезват и след това се обявяват други. В голяма степен проблемите на пазара, отразявайки се на нашите клиенти се отразяват и на нас, заяви Топузов.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.