Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Отстъпката от 0.25 лв. за гориво насочва ресурса към тези, които нямат нужда от тази подкрепа

Георги Ангелов, ст. икономист "Отворено общество", в „Светът е бизнес”, 30.06.2022

21:05 | 30 юни 2022
Обновен: 22:49 | 30 юни 2022
Автор: Зорница Крушарска

Мярката физическите лица да получават отстъпка от 25 стотинки за литър гориво насочва ресурса към тези, които карат повече, тоест тези, които имат повече пари и нямат нужда от тази подкрепа. Ако искаш да имаш мерки, които да подпомогнат засегнатите от кризата, трябва да таргетираш тях. Не е правилно през такива мерки да се изкривяват пазарните цени. Ако искаме нещо да бъде направено, трябва договорка с рафинерията, която получи изключение от ембаргото на руския петрол, което означава, че получава по-евтин петрол. Това коментира Георги Ангелов, старши икономист в "Отворено общество", в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

По думите на събеседника очевидно вървим към предизборна ситуация, а ГЕРБ е подкрепила бюджета, за да не бъде обвинявана, че няма да има пари за пенсии.

„Изведнъж всички развързаха кесията, защото очевидно идват избори”.

Гостът сподели опасенията си, че България може да се отдалечи от Маастрихтските изисквания и даде за пример Хърватия, която миналата година е намалила дефицита си под 3%, за да може да се класира за еврозоната.

„България отвори вратата за ERM, хърватите се закачиха за нас, а през 2021 година, когато ние бяхме постоянно в избори, хърватите действаха”.

Ангелов изрази увереността си, че оттук нататък предстои да има само по-високи банкови лихви и че колкото по-рано се действа, толкова по-добре.

Събеседникът окачестви като рационално поведението на бизнеса в България да настоява за компенсации. В момента бизнесът получава компенсация, но е месец за месец. Идеята е сега това да стане като един механизъм за шест месеца напред, за да може бизнесът да може да планира дейността си.

„Добре е да има такава сигурност поне до края на годината”.

Още за газовите алтернативи и краткосрочните рискове може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” вижте тук.