Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Шаламанов: Най-доброто за България е по-сериозно разполагане на междунационални сили

Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната, в "Светът е бизнес", 23.06.2022

21:12 | 23 юни 2022
Обновен: 00:51 | 24 юни 2022
Автор: Галина Маринова

Въпрос на визия, на единство в политическото лидерство, е България да действа уверено като партньор на НАТО, както го правят нашите съседи. Най-оптимистичната промяна, която очаквам от българския парламент, дали този или следващия, който се избере, е да е ясно, както бе през 1997 година, че приоритет номер едно на България е цивилизационният евроатлантически избор и гарантирането му чрез ефективно членство в НАТО.  Това каза Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

Единадесет бивши министри, сред които и Велизар Шаламанов, подписаха призив за решителна и недвусмислена политика на България в ЕС и НАТО. Гостът коментира призива така: "Той е поставен в контекста на предстоящата среща в Мадрид и с него искаме да покажем, че има неща, които са по-важни от партийните пристрастия. Подписан е от хора, които са били министри със СДС, с НДСВ, с ГЕРБ, с БЗНС, с Реформаторския блок".

Бившите министри се обявяват за много по-категорично и по-амбициозно поведение и присъствие в отбранителните сили на НАТО, което да съответства на това, което виждаме в Румъния, в Полша и цялостния дух на консенсус в НАТО през последните седмици, особено в контекста на нарастващите преки рискове за България във войната на Русия срещу Украйна. 

Гостът подчерта, че срещата в Мадрид, която ще се проведе на 28-29 юни, е среща на “най-високо ниво”, “на ниво държавни и правиталствени ръководители, подкрепени от своите министри на отбраната и министри на външните работи, и посланиците на страните в НАТО. Това е пълният формат на Северноатлантическия съвет, допълнен с участието на президента Зеленски, както и с премиерите на Австралия, Япония, Нова Зеландия, Южна Корея”. 

Той заяви, че предстоят “сериозни решения” на тази среща и точно за това “Русия се опитва да промени ситуацията" именно преди нея. "Русия бърза да промени ситуацията преди срещата по три причини. Първо, след срещата в Мадрид и приемането на всеобхватна програма по същество за ускорено превъоръжаване на Украйна, украинските сили ще получат вече отдавна исканото модерно въоръжение с необходимата подготовка и това намалява рязко шансовете на Русия да напредва. За това искат да постигнат тактически напредък при превъзходство в артилерия, специално в Донецка и Луганска област". 

Другото голямо решение в Мадрид, макар и това да не е икономически форум, е споделяне отговорността за възстановяване на Украйна със страни като Япония, Австралия, Нова Зеландия, Южна Корея, практически целият свободен свят, което ще бъде силен стимул за Украйна да удържи на натиска на Русия. 

На трето място това ще бъде ясното решение за разширяване на предното разполагне на сили на НАТО в Източна Европа, което практически ще сломи всички опити за съпротива, които са най-видими в България по отношение на модернизация и развитие на отбранителните способности на НАТО.

"Има сериозни решения, които ще се вземат в Мадрид и те са от ключова важност за България. Най-важното, измеримо като следствие от тези събития, е приемане на програма за превъоръжаване на българската армия, освобождаване на старото съветско въоръжение, замяната му с оперативно съвместимо при поносими цени при възможност за участие в многонационални сили и прекъсване на връзките с Русия, заедно със затвърждаването на нашето сътрудничество с НАТО". 

Румъния се очертава като основен хъб на НАТО, на американското предно разполагане в Източна Европа, заедно с Полша, заяви събеседникът. "Ние не можем да се мерим и съревноваваме с Румъния, но трябва да бъдем много тясно в сътрудничество с нея, защото само така можем да гарантираме нашата сигурност в Черноморския регион". 

"Въпросът не е да се съгласим и в България да има предно разполагане, а да видим и да преценим, че в тези дефицити, които имаме в нашата отбрана, най-доброто за България в рамките на колективната отбрана е по-сериозно разполагане на многонационални сили. Ние трябва да искаме разполагане, както на самолети, така и на сухопътни сили, така и, след разрешаване на текущите проблеми в Черно море, разширяване или поне запазване на нивото на присъствие на групата на НАТО в Черно море". 

България има поети цели за способностите на своята армия и те включват тежка механизирана бригада, изясни гостът. "Това трябва да бъде осъществено, заедно с развитие на цялата система от многонационални сили. Ясно е, че има остра необходимост от противокорабно въоръжение на нашия морски бряг, за да се защитим, заедно с изграждането на тези два патрулни кораба". 

"Със сигурност ни трябва радикална промяна в противовъздушната отбрана и надстройването й към противоракетна отбрана в рамките на НАТО и засилени средства за разузнаване, за информация, за комуникация, за киберотбрана. Така че напълно да федерираме нашите ограничени способности с разположените способности на други страни на НАТО в единна бойна система. И най-вече трябва да намерим възможност да мотивираме българите за служба в българската армия така, както направиха украинците. Виждаме, че основната сила на украинската армия са хората, но и те са много добре оборудвани. Бих казал, че първата стъпка трябва да бъде българският войник да бъде оборудван не по-зле от украинския".

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.