Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Нова мигрантска криза може да е част от плана на Путин за дестабилизиране на ЕС

Евгений Кънев, икономист, управляващ съдружник в ИКК "Маконис", "Светът е бизнес", 22.06.2022 г.

21:01 | 22 юни 2022
Обновен: 11:37 | 27 юни 2022
Автор: Даниел Николов

Пренастройката на веригата на доставки заради войната ще бъде тежък период за Европа и ще отнеме до три години, но може да сплоти евроатлантическия блок, особено срещу външни влияния от страни с "непрозрачни политически системи" в Азия. Ако Русия успее да изолира Украйна от Черно море, това ще създаде изключително големи геополитически рискове за сигурността на Европа, Близкия Изток и Африка. При успокояване на ситуцията и след преформатирането на веригата на доставки, инфлацията ще изчезне, тъй като не е системна. Това заяви Евгений Кънев, икономист, управляващ съдружник в ИКК "Маконис", в ефира на предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Очакваме кардинални промени, които могат изцяло да преобърнат приоритетите на Европа. Давам за пример доставките на зърнени храни за Близкия Изток и североизточна Африка - това са шест-седем държави с над 100 млн. души население, говорим за масирана миграция към Европа от глад."

Това може и да е част от плановете на Кремъл и ако се случи ще доведе до коренна промяна на европейските планове, както се случи със зелената сделка след вдигането на цените на газа и петрола, коментира Кънев и добави, че германците отварят въглищните си централи, а французите могат да засилят ядрената си енергетика.

Не е известно и до каква степен западноевропейското общество ще издържи на високата инфлация.

"На практика в момента Европа плаща за своите ценности - за свободата, за живота с правила, но това струва много скъпо - и да видим доколко това няма да подрине европейския ред. Когато има такива сътресения, това разклаща и политическите системи - при демокрациите държавното управление зависи пряко от данъкоплатците, не както в Русия - да ядат корени и картофи, докато трае войната. Това е голямата разлика и Путин много добре разбира това."

Инфлационната вълна и продоволствената криза вероятно са част от плана на Путин, както личи от продължаващото блокиране на близо 22 млн. тона пшеница в Украйна, смята Кънев. "Такива огромни количеста увеличават неговата тежест в едни евентуални преговори и в този смисъл го използва като геополитическо оръжие."

Глобалните сделки за сливания и придобивания (M&A) се забавят за първи път след 2020 г. като ефект на войната, която прекъсна икономическия цикъл чрез нарушените доставки на петрол, газ, зърнени култури, стомана. Генерираната по този начин нестабилност и невиждана инфлационна вълна кара купувачите да изчакат развитието на събитията с оглед на очакваната рецесия, каза Кънев. 

"Ако войната излезе с някакъв определен изход в рамките на тази година, допускам че рецесията ще бъде кратка, защото няма фундаментални фактори, които да причиняват спад на икономическата активност. Точно обратното - развитието на технологиите, пренастройването на веригите на доставка са индикатори за движещи сили на пазара."

Ако, както прогнозира и НАТО, войната продължи с години трябва да се намери заместител на храните, излизащи от Украйна и Русия, да се пренастроят потоците на петрол и газ, което ще определи дали ще има или не интензивни инвестиции в нови находища и разработки, коментира Кънев.

В контекста на замяната на руския газ за Европа, това трябва да  означава дългосрочни договори с производители, които да направят нови инвестиции в танкери, производство; европейските страни трябва да инвестират усилено в терминали на втечнен природен газ (LNG) 

"Всичко това в момента го няма. Изисква се техническо време това да се случи и ще отнеме примерно една година. През тази година заради естествено и изкуствено завишени цени на газа се създава инфлационна вълна, която се пренася в цялата икономика... Имаме съвсем нов тип икономически отношения в Европа, които трябва да бъдат управлявани по много умен начин - да не се позволява дълбока рецесия, която да застраши политически съюза, но и да не се позволят достатъчно високи лихви, които да укротяват инфлацията, защото ще бъде много трудно да се овладее положението с дълга на Италия."

ЕЦБ за първи път се бори с такава висока инфлация и има тежката задача да прави това, без да застраши икономическото единство, каза Кънев.

Рецесията със сигурност е един от начините за овладяване на инфлацията и се смята, че лека рецесия в Европа ще ограничи покачването на цените чрез спад на потреблението, коментира Кънев и предупреди, че тя трябва да е умерена, тъй като ЕС се базира на идеята за растеж и дълга рецесия може да застраши фундамента на съюза.

В коментар за политическата криза в управлението на България, Кънев заяви, че "телевизорът се опитва да ни убеди, че сме в катастрофа и всеки момент България ще потъне, а икономическите данни показват точно обратното". Според него е много по-вероятно да се върви към предсрочни избори, тъй като настоящият парламент няма да може да излъчи стабилно управление, което да прокарва политики.

Нарушеното доверие заради начина на управление през последните години се завръща, както се вижда от ръста на външни инвестиции и докладите на МВФ и други организации, където България е сред малкото държави с очаквания за нарастващ растеж през 2022 г. и 2023 г. 

"Има и обективни фактори за това - преформатирането на нарушените вериги за доставки, високите цени на енергоносителите правят България доста атрактивна за инвестиции, защото може да замести в много отношения азиатски доставчици."

Има пренасочване на доставки от по-далечни и по-несигурни региони към България, което е подпомогнало рекордния ръст на промишлената продукция за първото тримесечие на 2022 г. 

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да намерите тук.