Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Ян Скварил: В ЦИЕ масово се разпродават бизнеси заради смяна на поколенията

Ян Скварил, партньор в NextConsult, в "Светът е бизнес", 21.06.2022

21:12 | 21 юни 2022
Обновен: 09:17 | 22 юни 2022
Автор: Галина Маринова

В Централна и Източна Европа тече масов процес на разпродажба на компании, създадени преди 20-30 години, заради смяна на поколения и липса на перспективи за растеж. България не е далеч от световните стандарти за дигитализация на бизнеса и има иновативно мислене, въпреки че малките и средни компании още са скептични. На пазара цари страх в лицето на кризите и дори и компании, които се развиват добре, са много предпазливи по отношение на дългосрочните инвестиции в дигитални системи. Това коментира Ян Скварил, партньор в NextConsult, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

Общото мнение е, че се купува IT система, за да ти подреди компанията, но технологията трябва да дойде в един доста напреднал етап от развитието на фирмата, която върви по пътя малка-средна-голяма компания, обясни гостът. “Първо трябва да изясниш приоритетите си, какво предлагаш на клиентите, изясняваш си процесите и организацията на фирмата и чак тогава, най-накрая, идва IT специалистът с технология, която да ти помогне тези процеси да се случват по-лесно, по-бързо, автоматично и да имаш достъп до информация от всякъде”.   

“Не мисля, че България е толкова далеч от европейския стандарт по отношение на дигитализацията на бизнеса. Тук има разчупено мислене и хората са доста иновативни, но в МСП все още са, както в поговорката “евтини на брашното и скъпи на триците". Трудно възприемат новите технологии”.

Когато разказвам за софтуерните роботи повечето собственици си мислят, че се шегувам и че това е технология, която ще се появи далеч в бъдещето, а всъщност това е налично и вече имаме няколко десетки клиенти, които използват тази технология в България, добави Ян Скварил. "Клиентите си мислят, че тази технология би трябвало да спестява време и хора - очакват да се съкращава персонал. А всъщност тя е измислена с друга цел - да се намали досадната, рутинна работа, за да има повече време служителят за нещо, което е по-смислено". 

На пазара в момента цари страх, включително и сред компании, които въпреки Covid  и войната, реализират двуцифрени ръстове, разширяват пазарите. Те се опасяват от по-дългосрочни инвестиции - инвестиции в дигитализация, каза гостът. "Софтуерните роботи не са такъв пример, защото са по-евтини и с бърза възвращаемост. Но в областта на другите технологии, които прилагаме в областта на ERP и CRM системите, виждаме, че клиентите изчакват какво ще се случи. Но смятам, че както беше и при пандемията, когато редица фирми осъзнаха, че не могат да продължават да работят с хартии", кризите могат да имат благоприятно влияние върху дигитализацията". 

"Типичен пример са банките, където бе невъзможно да се вземе ипотечен кредит, например, без да отидеш няколко пъти в банков клон. Нещата се промениха и ускориха изключително много. Covid има много благоприятно влияние върху дигитализацията".

Голяма част от компаниите днес се сблъскват с проблема за смяната на поколенията, което е много по-опасно явление, отколкото можем да предположим, подчерта събеседникът. По думите му, когато децата на предприемачите не са подготвени, за да поемат бизнеса и са некомпетентни, ако се поставят на върха на ръководната пирамида, те затрудняват и демотивират ключовите специалисти, които са надолу в корпоративната йерархия. Специалистите започват да напускат, обезкървяват компанията и тя тръгва надолу. 

"В цяла Централна и Източна Европа сега има масова разпродажба на такива бизнеси, които са основани преди 20-30 години и в които идва време за смяна на генерации. Собственикът вижда, че стойността на фирмата няма да може да се запази и да расте и е по-добре да продава, защото синовете и дъщерите не се справят с бизнеса. Новото поколение има различни приоритети". 

Какво да очакваме от чешкото председателство на ЕС, което ще бъде поето от 1 юли? Как софтуерните роботи и изкуственият интелект могат да помогнат на бизнеса и как точно ще го трансформират?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.