Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Членството в ОИСР ще помогне на България да се модернизира и да привлече инвеститори

Улрик Кнудсен, зам. генерален секретар на ОИСР, "Светът е бизнес", 14.06.22

21:25 | 14 юни 2022
Обновен: 11:08 | 15 юни 2022
Автор: Таня Жекова

Процесът по присъединяване на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие е планиран отдавна, но ще продължи още няколко години в зависимост от това колко скоро България ще даде отговори на 25-те отделни технически комисии на организацията. ОИСР се опитва да създаде стандартите, които да се разпространят по целия свят и членството в нея е възможност да участвате в ранното формулиране на глобалните стандарти. Това коментира Улрик Кнудсен, зам. генерален секретар на ОИСР, в ефира на предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Организацията преследва високи цели и нейните 35 членове се събират и обменят най-добри практики в областта на инвестициите, конкурентоспособността, борбата с корупцията, търговията, защитата на околната среда, труда, образованието. Да станете член на ОИСР е възможност да участвате в създаването на глобалните норми във всякакви области. Освен това по този начин повишавате репутацията си като безопасно за инвестиции място, което ще привлече повече инвеститори към страната ви“, смята Кнудсен.

Кнудсен подчерта, че самият процес по приемането е шанс за България да задълбочи реформите, които да я направят по-конкурентна, по-богата, по-зелена и по-равнопоставена.

Гостът не смята, че настоящата политическа криза би повлияла върху плана ни да се присъединим към ОИСР. „Има консенсус между  политическите партии в България, че е добра идея България да стане член на ОИСР, а и ние от организацията считаме същото. Бих казал, че това е нормална част от демократичния живот. Във всички държави от ОИСР сме били свидетели на подобни политически брожения. Няма нищо необичайно, така се случват нещата в демокрациите“, смята той.

Кнудсен обаче признава, че след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари политическият пейзаж се е променил и има риск от поляризация и от международно политическо и икономическо разединение.

„Не е тайна, че цялата международна многостранна система е в криза. Съветът за сигурност към ООН не успя да разреши тази криза. Така че, да, има голяма криза в многостранните организации и не смятам, че събитията от 24 февруари ще направят нещата по-лесни – налице са рискове от разединяване. Но няма да лъжа, не смятам, че многостранното сътрудничество ще е лесно в предстоящите месеци и години, но честно казано не виждам негова алтернатива, ако искаме да повишим просперитета в световен мащаб и да решим климатичните предизвикателства, ако искаме да предотвратим войните по света“, категоричен е той.

Според Кнудсен Русия ръководена от Путин няма място в международната общност и ОИСР, но „ние, разбира се се надяваме, че ще настъпи ден след тази война, когато при едно ново отношение на Русия и от страна на нейното ръководство ще имаме по-добри отношения с Русия“.

Гостът не е оптимист и не смята, че войната ще приключи скоро. „Надявам се скоро да свърши, но здравият разум сочи, че това ще отнеме време. Мога само да призова Русия и господин Путин да спре тази война, която има последици далеч извън границите на Украйна и Русия“.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.