Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Манасиева: Средното планирано от работодателите увеличение на заплатите в България е 5-7%

Добромира Манасиева, член на УС на Българската асоциация за управление на хора, в "Светът е бизнес", 21.04.2022

21:02 | 21 април 2022
Обновен: 00:18 | 22 април 2022
Автор: Галина Маринова

Очакванията бежанската вълна да подпомогне в много голяма степен пазара на труда в България бяха преувеличени и към момента това се вижда. Една голяма част от бежанците нямат професионалния профил, който се търси на пазара от най-бързо разрастващите се български индустрии. Това каза Добромира Манасиева, член на УС на Българската асоциация за управление на хора и HR мениджър на "Алкатраз България", в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"Има какво да се направи, за да се включат в пазара на труда, но са нужни множество стъпки, които да се извървят. Бежанците бяха поводът, за да видим дали и как институциите в България работят, за да подпомагат включването в пазара на труда на бежанци, защото има и други бежанци в страната, които търсят начин да се реализират".

В IT индустрията има и доста повече ограничения за това един човек да бъде третиран като високо компетентен, например да има Синя карта, обясни Манасиева. "За миналата и по-миналата година са били издадени само 300 Сини карти". 

Гостенката посочи, че към момента в България има позитивна тенденция към задържащо и даже увеличаващо се търсене на хора. Безработицата се задържа такава, каквато е за последните четири тримесечия - около 4%. "Не се е вдигнала, но виждаме ръст на инфлацията, което е плашещото". По думите й в този период има голям ръст на отворените работни места в туризма, като IT и аутсорсинг индустрията държат преднина с броя на новите служители, които очакват да започнат в компаниите.

"В глобален аспект също сме свидетели на това, че се търсят в много голяма степен здравни работници във всички аспекти на здравето - и физическо, и психическо, което стана много голям фокус през последните години покрай пандемията". 

Относно инфлационния риск Манасиева каза, че той оказва силно влияние върху промишлеността, тъй като "продуктите може да се окажат нерентабилни". Тя заяви, че "90% от работодателите, които са предвиждали да увеличат заплатите през тази година, са го направили", според данните от проучване на Българската асоциация за управление на кадри. "През тази година има подобна тенденция.  Средно за пазара в България се предвижда увеличение в размер на между 5 и 7%, а има сектори, където се предвижда и около 10%-но увеличение".

За компаниите и секторите, които пострадаха най-много от пандемията, като туристическата индустрия, рискът по отношение на пазара на труда е да не се влезе отново в сивия сектор - каква част от заплатата ще се плаща на ръка и върху каква част ще се плащат осигуровки, алармира гостенката. 

За бъдещето на пазара на труда гостенката сподели, че "Поколение Z има своите специфики, с които работодателите трябва да се съобразяват, защото това е новата работна сила, която влиза на пазара".

"Комуникацията с тях трябва да бъде много прозрачна и ясна. Те търсят ценности и не винаги са склонни да приемат длъжности в една компания заради заплатата. Биха си тръгнали без да имат сигурността на следващата позиция. За тях има други неща, които са приоритетни, свързани със социални каузи. Те са поколението, израснало с най-добрата технологична осигуреност". 

Относно поколението "50+" събеседничката каза, че голяма част от работодателите изпитват притеснение, че когато това поколение влезе в пенсионна възраст, ще се оформи голяма дупка на пазара. Реализацията и задържането в компаниите на тези хора е изключително важно, защото това са хората, които могат да предадат опита. Манасиева бе категорична, че начинът, по който това може да се случи, е само чрез целенасочена държавна политика, каквато в България няма. По думите й има инициативи на работодателите в тази посока, но това не е достатъчно. 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.