Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Ако спре кражбите, правителството ще преизпълни инфраструктурната си програма

Камен Колчев, председател на Съвета на директорите и главен изпълнителен директор на "Елана финансов холдинг", "Светът е бизнес", 11.01.2022 г.

21:05 | 11 януари 2022
Обновен: 22:05 | 11 януари 2022
Автор: Даниел Николов

Един от начините да се вдигне "стагнирала" икономика като българската е голяма инфраструктурна програма. Планът за възстановяване е добър източник на подобни инвестиции и "ако парите по него се изполват разумно" и се подобри събирането на данъци и осигуровки, правителството може да изпълни голяма част от своите инфраструктурни проекти. Това заяви Камен Колчев, председател на Съвета на директорите и главен изпълнителен директор на "Елана финансов холдинг", в ефира на предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Ако проектите се правят по-ефективно, отколкото през последните тридесет години, ще има средства за поне един път и половина повече проекти. Затягане на ДДС дупките, събиране на осигуровките от сивия сектор ще докарат съществено количество приходи в бюджета повече отколкото сега - въпреки липсата на редовно правителство, това го видяхме тази година. НАП е събрала милиард повече - те не идват от небето, а от запушени дупки, защото икономиката не е дръпнала с толкова. Явно има още много дупки и резерви от къде да се съберат повече приходи - като здравната каса и НОИ, където парите текат и се разпиляват. Ако спрат да се източват в ненужни посоки, ще се окаже, че имаме доста пари за здравеопазване."

Правителството е стъпило в длъжност по време на няколко "горещи" кризи - системно обусловената енергийна криза и пандемията. Кризата в енергетиката е следствие на дългосрочно лоша енергийна политика в страната и е малко повлияна от цените на газа в Европа, според Колчев.

"Проблеми ще има много - трябва да се направят много промени, които ще имат вътрешна съпротива в администрацията и от хората, които са се позиционирали около държавата и работят по този начин."

ЕЦБ няма да вдигне лихвите тази година, а може би и до средата на 2023 г., прогнозира Колчев, тъй като икономическият цикъл в Европа обикновено изостава с дванадесет месеца от САЩ.

"България ще продължи да се радва на ниски лихви и ниска цена на дълга. Вътрешният дълг е много малък - над 20% спрямо БВП и ще продължи да е така. Дефицитът е 3%, но очаквам през 2023 г. да спадне - и даже да е такъв следващите пет години, ще стигнем над 30% дълг, което пак е много под средноевропейското. Нямам притеснения за размера на дълга и тежестта му върху бюджета."

Повишенията от ЕЦБ и големите централни банки няма да се отразят сериозно върху бюджета на страната, но бизнесът може да види 0.5% - 1% ръст на лихвите по кредитите, добави той. "Поне в близките три години няма да се отрази в България, а в средносрочен план - до пет години - ще се отрази слабо."

Ще има увеличение и на лихвите по ипотечните кредити в България, но те отново ще бъдат в рамките от 1%- 2%, смята Колчев и добави, че бумът в сектора се дължи предимно на инвестиции и като защита от инфлацията. "Пазарът е прегрят, но не бих казал, че има балон."

Капиталовият пазар в България е отбелязал много добра година с началото на BEAM пазара, който е изключително подходящ за страната, коментира Колчев.

"Това ще е "пазарът" в следващите няколко години, защото повечето бълграрски компании са малки и средни по нормалните стандарти. България вероятно ще има еднорози в следващите няколко години, но този пазар даде възможност на малките компании да наберат капитал и да започнат да растат."

Очакванията са за поне 10% ръст на пазара в България през 2022 г., каза Колчев.

Дори и да се случат прогнозираните четири покачвания на лихвените проценти от Федералния резерв в САЩ, общото покачване от 1% няма да е толкова съществено, че да доведе до пренастройване на цялата икономика, и ще е полезно.

"По-полезно ще бъде, че ще спре наливането на пари на пазара, което води до инфлацията, която е по-сериозен проблем в САЩ, Европа и дори България. Тези мерки малко закъсняха - заради Covid-19."

Ясен пример за опасенията и неизвестните на пазара са цените на електроенергията в Европа, които са резултат на грешно планиране и очакванията за по-бавен от случилия се растеж на икономиката, смята Колчев.

Повишенията в цените на тока нямат връзка със "зелената сделка" в Европа, макар да остава въпросът как декарбонизацията на икономиката да не натежи на потребителите, каза Колчев.

Даже да има 10% корекция на пазарите на акции, това няма да е "катаклизъм" на фона на 30% ръст, коментира Колчев.

"При години наред възходящ тренд, какъвто виждаме в САЩ, със сигурност ще има корекция, но тя няма да е драстична... Наблюдаваме поетапни корекции на различните позиции, а не цялостна корекция. Не изключвам такава."

След кризата с Lehman Brothers и по време на Covid се напечатаха изключителни количества пари от централните банки и "единственият начин, те да бъдат абсорбирани през икономиката е през здравословна, не много висока инфлация", каза Колчев.

Това съчетание - ниски лихви и свободни пари - е основната причина за ръста на пазара, добави той.

В дългосрочен план - между пет и десет години - стабилна инфлация от 2% - 3% с капитализацията може да доведе до 40% ръст на цените. "Заплатите също ще се увеличат и ценовите нива просто ще се изместят там. Акциите и донякъде недвижимите имоти вече са там."

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да намерите тук.