Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

До седмици ще е ясно дали Омикрон поставя началото на края на пандемията

Проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата, Светът е бизнес, 02.12.2021

21:11 | 2 декември 2021
Обновен: 01:56 | 3 декември 2021
Автор: Галина Маринова

Надяваме се, че коронавирусът мутира в посока по-леко преболедуване, липса на повече мутации, самоизолиране и съответно оттегляне - сам да се самоликвидира. Това каза проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков

"На този етап знаем твърде малко за мутацията Омикрон, като има една добра и една лоша новина. Заразява много по-бързо, над 10 пъти по-заразен е от останалите варианти, но заболяването, предизвикано от този вариант, преминава сравнително леко". 

На въпроса какво дава основание на инвестиционна банка като JPMorgan да твърди, че Омикрон може да е началото на края на пандемията, гостът каза: "Многото мутации и това, че вариантът Омикрон е възникнал в имунокомпрометиран индивид - HIV позитивен пациент. Това дават основание за съмнение, че многото вариации са начало, може би, на самоизолирането на вируса и края на пандемията. Много упорито се говори за това, но ние ще знаем повече след около 2-3-4 седмици". 

Сключените договори с компаниите позволяват да им бъде препоръчано и изискано т.нар. подобрени варианти на ваксините, обясни гостът. "Това обаче ще се случи тогава, когато имаме информация точно колко и каква е промяната на ваксиналната ефикасност относно Омикрон. Вече е поискано от компаниите и те в рамките на две то три седмици максимум трябва да представят данни, с които да защитят ваксиналната ефикасност на разработените от тях и одобрени от европейската агенция ваксини. На базата на тази информация ще се прецени дали да се поиска разработването на подобрени, актуализирани варианти на ваксината или продължаваме напред с наличната".

"Повече от половината от световното население, около 52% са ваксинирани, и това също е основание да смятаме, че по-лесно ще се справим с Омикрон, макар че вече имаме случаи и в Гърция. Имаме основание да смятаме, че се разпространява лесно, но може и да се самоизолира".

По думите на госта имаме вече "достатъчно лекарствени средства", които ще облекчат натоварването в болничната помощ и ще намалят смъртността. Предстои да се уточни начинът на употребата им. Проф. Гетов потчерта, че това няма да бъдат медикаменти за свободна употреба и самолечение, а ще бъдат прилагани под лекарско наблюдение, по целесъобразност и при необходимост. 

Какви са препоръките за поставяне на бустерни ваксини? Препоръчва ли се изчакването на нови варианти на ваксините? Какъв е точният профил на терапиите за COVID 19, по какво се различават и как се прилагат? Каква е цената на един лечебен курс и по какъв начин ще се заплаща? Какви са новостите относно възможностите за ваксиниране на деца? 

Вижте във видеото. 

Всички гости от предаването Светът е бизнес може да гледате тук.