Ryanair инвестира $300 млн. в нова база на летище София

Дейвид О`Брайън, главен търговски директор на Ryanair, в Investbook, 31.03.2016

20:38 | 31 март 2016
Автор: Севделина Илиева
Ryanair инвестира $300 млн. в нова база на летище София

Ryanair ще инвестира 300 млн. долара в нова база на летище София. Тя ще има 3 самолета и ще обслужва 21 нови дестинации, които се очаква да привлекат над 1,5 милиона клиенти през следващата година. Това заяви Дейвид О`Брайън, главен търговски директор на Ryanair, в предаването Investbook по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него потенциалът у нас е огромен, а плановете на компанията са за органичен растеж. Той коментира и причините за по-доброто й представяне през последната финансова година. По думите му промените във връзка с предложенията към клиентите, както и запазването на основата – нискотарифни и ефикасни полети - са допринесли за големия ръст на печалбата и позволяват обратното изкупуване на стойност 800 млн. евро.

Ryanair има много консервативна политика на хедж за горивата. Така че ние не спечелихме толкова, колкото нашите по-малко защитени конкуренти. Много голяма част от успеха ни през последните 2 години се дължи на подобрения график и силно подобрената политика на обслужване на клиентите.

О`Брайън описа последните новини, свързани с паунда, като притеснителни. 

Имаме 13 бази във Великобритания, работодател сме на 3000 души там. Всъщност имаме естествен валутен хедж, защото голяма част от разходите ни са там. 

Главният търговски директор подчерта, че Brexit няма да има материални ефекти върху Ryanair от гледна точка на операциите на компанията. Той допълни, че ще има много повече последствия за икономиката на Великобритания, тъй като най-големият търговски партньор на страната е ЕС.

Вярваме, че Великобритания е по-силна в Европа и обратното.

О`Брайън каза още, че в момента се водят преговори за партньорства с няколко конкурента. Все още няма изчисления как те биха повлияли върху приходите.

Компанията ни не преговаря с конкурентите, за да подобри работата си. Ние сме по-скоро отворени за авиокомпании, които искат достъп до нашата мрежа.

Той заяви, че терористичните атентати са дали временен ефект върху полетите към и от Париж и Брюксел, но с времето той ще бъде неутрализиран.

Вижте повече от разговора във видеото:

Чуйте какво каза търговският директор на Ryanair и за Bulgaria ON AIR/Авиошоу.