Истинската стойност на биткойна е в блокчейн технологията

Филип Матов, Belayer, в Investbook, 29.11.2017

22:30 | 28 ноември 2017
Обновен: 09:44 | 29 ноември 2017
Автор: Кирил Петков
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Не вярваме толкова много в бъдещето на биткойн като дългосрочна инвестиция, защото е една остаряла технология, която в днешно време има по-добри алтернативи. Но биткойн е само един актив. Истинската стойност е в технологията, която стои зад него.  Това каза Филип Матов, главен изпълнителен директор на Belayer, в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. "Вече се развиват проекти,  които поставят в центъра запазването на интелектуална собственост, споделена икономика, междубанковото разплащане и т.н.".

"Това, което наблюдаваме в блокчейн сферата, е всъщност много малко в сравнение с това, което можем да видим в бъдещето. Пазарната капитализация на всички проекти, които наблюдаваме в момента, е десетки пъти по-малка от тази на златотo например, защото не веднъж сме чували сравнения на биткойна със златото"

Последните три години работих в Япония, където добих опит във финансовата сфера, сподели гостът. "Там се запознах с един много интересен човек - Сатоши Кобаяши, който е управител на един от най-големите асет фондове за блокчейн-технологии Smart Contract Japan. Когато реших да се върна в България, с моите колеги създадохме един от първите инвестиционни фондове, посветени изцяло на блокчейн технологията".

"Предоставяме лесна и най-вече сигурна възможност за нашите клиенти да инвестират в тази нова технология чрез наше портфолио в криптовалути и криптотокъри". 

Една от основните причини, която ме привлече в тази нова сфера е енергията, която видях в хората, каза още гостът. "След което открих много интересни проекти, които отправят предизвикателство към сегашния модел на работа на много централизирани институции. Това беше и една от причините да започна да се занимавам с блокчейн технологиите и да вярвам в дългосрочното развитие на тези проекти. Това е една технология, която се базира на доверието".

"2018 година ще бъде много интересна година за блокчейн , защото ще видим резултати oт инвестициите, които вече сме направили".