В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

При нужда Азербайджан може да предложи повече газ за Европа

Н. пр. д-р Хюсейн Хюсейнов, посланик на Република Азербайджан в България, "В развитие", 07.10.2021 г.

14:56 | 7 октомври 2021
Обновен: 18:17 | 8 октомври 2021
Автор: Даниел Николов

Липсата на инфраструктура е една от основните причини за ниското ниво на доставки на енергийни ресурси от Азербайджан към Европа. 

Страната е алтернативен източник с големи находища и евентуалното развитие на преносната система може да помогне на България да бъде разпределител в енергийната система на континента. Това заяви д-р Хюсейн Хюсейнов, посланик на Република Азербайджан в България, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Страната има големи находища и можем да снабдяваме европейските пазари. Ние сме алтернативен източник", чрез който може да се разнообрази пазарът в Европа, заяви Хюсейнов.

Имаме готовност да подаваме по-големи количества, тъй като капацитетът не е запълнен, добави посланикът. 

Независимо от сегашната ситуация, целта на страната ни е да предоставяме повече газ и да разширим обемът на доставките, заяви Хюсейнов.

Виждаме България като газов разпределителен център, каза Хюсейнов.

Азербайджан ще продължи да допринася за стабилността и развитието на Афганистан, увери посланикът. "Сигурността на Афганистан е пряко свързана със сигурността на Каспийския регион. Въпросите за мира са от изключително голямо значение за Азербайджан" и ние бяхме едни от най-верните поддръжници на предишното правителство в Кабул, добави посланик Хюсейнов.

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости от предаването В развитие може да гледате тук.