В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Инфлацията в страните от Централна и Източна Европа ще бъде по-висока в сравнение с тази от еврозоната

Красимира Паунина, изп. директор на Селект Асет Мениджмънт, "В развитие", 09.09.2021

15:20 | 9 септември 2021
Обновен: 15:22 | 9 септември 2021
Автор: Александра Попова

Повечето икономики в Централна и Източна Европа имат своите локални проблеми. Инфлацията е най-големият сред тях. Страните, които са приели еврото към момента, се очаква да имат по-ниски нива, отколкото тези, които са извън еврозоната. Публичните разходи, които ще се увеличават в повечето страни, ще доведат и до повишаване на данъците за населението. Това ще започне да се усеща след 2022 г. Това каза Красимира Паунина, изп. директор на Селект Асет Мениджмънт, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки. 

През август капиталовите пазари се представиха добре в Чехия, Полша и Унгария. В Централна Европа корпоративният дълг поевтиня сравнително. Цените на държавните ценни книжа в Унгария отбелязаха леки спадове спрямо юни и юли месец. В тези страни е важно да бъдат наблюдавани геополитическите решения, които ще бъдат взети и какви мерки ще бъдат предприети за бизнесите в региона, смята Красимира Паунина.

От думите на госта стана ясно, че ще наблюдаваме дефицити почти при всички икономики от развитите пазари, което означава, че повечето правителства ще решат да подкрепят своите икономики чрез инвестиции в инфраструктурни проекти, образование, и стимули на бизнеса.

Повече инвеститори и анализатори очакват относително намаление на темпа по изкупуване на активи от програмата на ЕЦБ. 

"Решението им се очаква да бъде в рамките на 65-70 млрд. евро активи на месечна база. Това би означавало, че повечето инвеститори ще заемат позиции на изчакване и няма има резки движения на пазарите. Според прогнози решението им ще бъде в рамките на 65-70 млрд. евро активи на месечна база". 

Инфлацията, която започваме да наблюдаваме, ще принуди по-големите инвеститори да помислят къде биха държали своите кешови наличности. Докато имаме висока ликвидност на пазара, изборът те да бъдат в някакъв вид актив е по-добър, отколкото тези пари да се държат на отрицателна доходност в банките, смята Красимира Паунина.   

По-късно днес се очакват решенията на ЕЦБ и ФЕД за евентуално намаляване на темпа, с който те ще изкупуват своите активи.

"Това действие се очакваше от няколко месеца насам. Основият двигател за отделните инвеститори е нивото на инфлация, която вече започва да се усеща. В следващите месеци то се очаква да се повиши значително. Много е важно как ще се справят отделните икономики с разпространението на Делта варианта. В момента се наблюдават по-умерени изисквания към бизнесите. Целта е бизнес компаниите да продължат своето нормално функциониране", каза гостът. 

Към момента не са наблюдават резки движения на пазарите. Ако нещата продължат по същия начин, следва да наблюдаваме малко по-спокоен септември в сравнение с есенните месеци през миналата година, допълни още тя. 

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук