В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Експериментът Ел Салвадор: може ли биткойн да задвижи неработеща икономика

Петко Карамочев, основател и директор на "Индустрия технолоджи", „В развитие“, 31.08.2021

14:20 | 31 август 2021
Автор: Александра Попова

Приемането на биткойн създава правни и други макроикономически предизвикателства пред латиноамериканската държава. Консултацията, която е насочена към бизнесите с краен срок 6-ти септември, не дава възможност да се състави ясен план и рамка за това как ще се реализира процесът с приемането на криптовалутата. Това коментира Петко Карамочев, основател и директор на "Индустрия технолоджи", в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки. 

След по-малко от две седмици Ел Салвадор ще стане първата държава, приела биткойн като официално платежно средство. Правителството на латиноамериканската държава планира да похарчи до 75 милиона долара. Това е част от план за раздване по 30 долара на човек, който регистрира електронен портфейл, наречен чиво. Тази система ще позволи на около 2.5 милиона души да купуват стоки или да плащат за услуги в щатски долари или в биткойн – двете официални валути на Ел Салвадор след 7-ми септември.

От думите на госта стана ясно, че в Ел Салвадор биткойнът не се приема като платежно средство, а става задължително такова. Централната банка казва на отделните бизнеси, че трябва да имат устройство, което приема биткойн.

"Важно е да се отбележи, че това ще бъде дериват на биткойн".

Ел Салвадор е държава, която се е отказала от собствената си валута колон през 2001 г. Чрез процес, наречен доларизация, приема изцяло долара като разплащателно средство. Официалната цел на правителството е да бъде да свалена цената за така наречения некомерсиален трансфер на пари от чуждестраанните работници, разказа Петко Карамочев.

Друга тема от разговора бе свързана с рисковете, които могат да настъпят при въвеждането на този дериват на биткойн като официална валута.

"Първият риск е свързан с това кой създава портфейла, като в конктения случай той се създава от държавата. В Ел Салвадор не работи закон, подобен на този за защитата на личните данни в Европа. Създава се прецедент за това правителството да има достъп до информация, свързана с плащания към физически лица".

Другият сериозен проблем е прекъсване на преговорите с Международния валутен фонд, който зае твърда позиция относно въвеждането на криптовалутата. Според президента на Ел Салвадор Найб Букеле, за да имаш дигитален портфейл, е необходимо да имаш средно ниво на образование и технологични познания. Остава важният въпрос как това ще се случи в изолирани групи, които нямат достъп до технологии, електричество или Интернет, каза още Карамочев. 

Гостът коментира и изказването на президента на Ел Салвадор, че ако 1% от пазарната капитализация на биткойн се инвестира в държавата брутният вътрешен продукт ще скочи с 25%. Според него това становище не е свързано с реалната икономика. Хората инвестират в биткойн, за да останат парите им в биткойн. Външните инвестиции не могат да бъдат обърнати директно в брутен вътрешен продукт. Когато нямаш работеща икономика, каквото и да приемаш като платежно средство, няма да е успешно, смята Петко Карамочев. 

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.