В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Американският пазар дава добри възможности за българските иновативни стартъпи

Елина Халачева, управляващ партньор, BrightCap Ventures, “В развитие”, 20.08.2021 г.

17:20 | 20 август 2021
Обновен: 17:26 | 20 август 2021
Автор: Михаил Митев

Причината много стартиращи иновативни бизнеси да се насочват към САЩ е, че България е малък пазар и ако една компания иска да стане глобално конкурентна трябва да намери пазари, които са по-големи от локалния. В Европа проблемът е, че пазарът е фрагментиран и се говорят различни езици и има различни регулации във всяка държава. Затова естествено е да се търси американският пазар, който е по-голям и унифициран и с повече възможности за допълнително финансиране и израстване. Интерес от другата страна не липсва също. Това сподели Елина Халачева, управляващ партньор в BrightCap Ventures в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.

Тя гостува в предаването за да разкаже и за акселераторска програма Bulgaria Innovation Hub, които има две цели – подпомагане на български компании за навлизане на американския пазар и промотиране на българската екосистема като място за инвестиции и високи технологии в Силициевата долина и САЩ като цяло.

По думите на госта, досега програмата е имала три издания, последните две онлайн, като във всяко от тях влизат около 10 компании. В триседмичен период основателите на тези фирми минават през 27 уъркшопа, групирани по определени теми, включително регистриране на юридическо лице в САЩ, събиране на средства, продажби и маркетинг, бизнес стратегия, продуктов мениджмънт и др. Тоест тези компании срещу определена фиксирана сума се срещат с други основатели, поддържат връзка с менторите и след програмата и това подпомага тяхното развитие. 

Bulgaria Innovation Hub  е отворена за стартъпи, които имат финансиране от фондове или ангелски инвеститори. Не е задължително да са български, но много от местните фондове и инвеститори подкрепят Bulgaria Innovation Hub. Халачева посочва, че много от техните портфолио компании заминават там. Начинът за кандидатстване е чрез портал, като участващите трябва да са вече с някакъв продукт и валидация, приходи (не задължително) и желание да навлязат на американския пазар. 

Резултатите от предходните издания сочат, че участниците остават доволни. Но по нейни думи е рано да се казват какви биха могли да бъдат дългосрочните резултати, защото това се вижда на края, когато една компания напусне програмата или се продаде на някого. 

“От 28 компании, които сa минали през програмата, са създали около 150 нови работни места и са стартирали партньорства с над 1300 нови клиента. Успели са да съберат капитал за следващите рундове от близо 10 млн. и са сформирали връзки и запознанства, които им помагат, когато имат нужда от някакъв съвет.“

Най-трудното за българските стартъпи на международния пазар е намирането на първите клиенти. На следващата крачка препятствие е привличането на средства от местни фондове, които държат да видят валидация на местния пазар.

„Това, в което си приличат Силициевата долина и България е, че талантът наистина е топ и на двете места. Тук цените на програмисти и инженери са все още малко по-ниски, но не много.“

Прозорецът за кандидатстване за aкселераторската програма Bulgarian Inovation Hub е отворен до 15-и септември.

Вижте във видеото какви са етапите на scale-up на един стартъп в България, както и какво може да направи още Европа, за да задържи тези нарастващи стартъпи тук, както и да привлича основатели на иновативни бизнеси в ЕС.  

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.