В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Втората борса за търговия с газ в България има вече 9 членa

Тома Томов, БЕТП и Николай Кискинов, управляващ партньор във "Владимиров Кискинов" , "В развитие" 28.07.2021г.

17:30 | 28 юли 2021
Обновен: 16:18 | 29 юли 2021
Автор: Михаил Митев

В по-ниско ликвиден пазар, в сравнение с други държави в Европа, в условия на конкуренция, втората борса за търговия на газ в България ще се опитва да бъде максимално гъвкава, за да предложи добри условия за бъдещи си членове. Това сподели Тома Томов от Българска енергийна търговска платформа (БЕТП), нова българска енергийна платформа за търговия на газ, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

„Стремим се да актуализираме продуктите и начина на търговия и времето, в което може да бъде търгуван даден продукт. Съответно да предоставяме максимално прозрачна информация какво се е случило на пазара.“

По думи на Тома Томов, БЕТП поддържат добри отношения както със съседни наши пазари, така и с държавните институции, тъй като дейността на борсата е лицензионна и отговарят пред Държавната комисия по водно и енергийно регулиране.

„Когато пазарът изисква осъвременяване на видовете продукти, които се търгуват, или на условията по тях - ние сме насреща да го реализираме, за да могат клиентите по-комфортно и по-навреме да реализират своята продукция. Без значение дали купуват или продават.“

Продуктите са сегментирани в спот и forward сегмент. Предлагат се краткосрочни продукти - ден напред, в рамките на деня, предлагат се и продукти като индивидуален ден или уикенд. БЕТП се стараят да обхващат и по-дълъг период на доставка: седмица, месец, тримесечие и година.

Стандартните продукти се търгуват на електронната им платформа. Тя е изградена на база партньорството им с най-голямата европейска фирма, която произвежда борсов софтуер, който е развит с допълнителни разработки.

Някои от другите продукти пък са разработени специално, за да може се угоди на търгуващите да спазят българското законодателство, което гласи, че сделки с период на доставки по-малък или в срок на 1 година, трябва да бъде сключен на организиран борсов пазар на природен газ. Една от тази разработки предвижда възможността търговците да намират своята сделка извън борсата, но да я реализират на нея.

Има и друга възможност, наречена търг. Търговете се провеждат на онлайн платформата, но търговците имат право да определят условията, на които се провеждат те. Например кои участници да се допуснат насреща или специфични условия за обезпечение.

Търговията е обезпечена с една от най-големите европейски банки. Към софтуера имат специален модул, който контролира да се явяват реалистични поръчки на пазара и да са финансово обезпечени, спрямо правилата на борсата. Имат и допълнителен инструмент за мениджмънт на кредитния риск, който може да бъде приложен от търговците.

Към момента БЕТП имат 9 официално регистрирани члена, като се водят преговори и с други български и чуждестранни фирми. Биват таргетирани освен изявени търговци и предприятия, защото газификацията предполага, че много производствени мощности биха се газифицирали и би било изгодно при голяма консумация да се търгуват на борсата.

Николай Кискинов, управляващ партньор във "Владимиров Кискинов", направи преглед на ценови равнища и с помощта на БЕТП.

Електрическата енергия традиционно продължава да е висок пазар. Като цените се дължат на няколко фактора. От една страна - топлото време, заради което в цяла Южна Европа цените са високи. Гръцкият пазар, когато е по-висок, повдига българския, освен ако в региона няма предпоставки за по-ниски цени. Също така цената се влияе и от поведението на пазарните участници.

Природният газ е друг виновник, който е на рекордни нива, както и емисиите на парникови газове – на успокоени, но високи нива, отбелязва експертът.

Пазарът на природен газ се държи нервно в последните месеци и оформя тренд, че цените ще растат, смята още той. Така че необосновано високите цени вече донякъде изглеждат приемливи за някои анализатори. Нагнетяването на хранилищата на тези цени също предполага подобно развитие.

Вижте подробният коментар на Николай Кискинов във видеото.

Видео с други гости на предаването “В развитие” гледайте тук