В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Европейските акции се колебаят в посоката си

Пазарен коментар на Юан Потс, Bloomberg Лондон, "В развитие", 05.07.2021г.

15:44 | 5 юли 2021
Обновен: 16:08 | 5 юли 2021
Автор: Севделина Илиева

Европейските акции се колебаят в посоката си тази сутрин, а инвеститорите преценяват шансовете за по-агресивна позиция на Фед. Това каза Юан Потс в своя пазарен коментар за предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"3,5 часа от началото на търговията - пазарите във Великобритания, Испания и Италия са на зелена територия. Германският DAX отчита леко понижение. Акциите на британския търговец на дребно Morrison скочиха с 11%, което е най-високата цена от 2018 г. насам заради ожесточената борба по придобиването", добави той.

Фючърсите от S&P 500 поевтиняха, след като отбелязаха рекорд в петък, а в края на седмицата американският доклад за работните места показа, че икономиката набира скорост, но не и с темповете, които биха накарали Фед да намали бързо стимулите.

Анализаторите на Федералния резерв очакват протоколите от срещата през юни, които ще излязат в сряда. Тогава ще стане ясно доколко са се задълбочили различията между членовете отностно графика за намаляване на облекченията.

Днес американските пазари са затворени заради националния празник - Денят на независимостта.

Петролът продължава инфлационното си покачване над 75 долара за барел - нараствайки за четвърти път от пет дни насам. Това става на фона на ожесточен спор между Саудитска Арабия и ОАЕ, което кара анализаторите да се питат колко ще получат потребителите следващия месец.

"Картелът обсъжда политиката си за производството не само за следващите месеци, но и за 2022 г. Подобна безизходица ще формира пазара и индустрията и през следващата година", коментира още Потс.

Саудитска Арабия настоява за своя план, подкрепен от други членове на ОПЕК +, включително Русия, което предвижда групата да увеличи производството си през следващите няколко месеца. ОАЕ подкрепя само краткосрочно увеличение и изисква по-добри условия за себе си през 2022 г.

Несъгласието до момента принуди групата да спре разговорите вече на два пъти. А следващата среща е предвидена за по-късно днес.

Целия пазарен коментар вижте във видеото. 

Всички гости на предаването “В развитие” можете да намерите тук.