В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Парламентаризмът е заложник на задълбочаващата се конфронтация в обществото

Боряна Димитрова, управител на "Алфа Рисърч", „В развитие“, 14.06.2021

15:00 | 14 юни 2021
Обновен: 15:32 | 14 юни 2021
Автор: Александра Попова

Важно е да бъде излъчен редовен парламент от гледна точка на проблемите, които стоят пред страната и запазването на демократичния модел в България. 80% от българите настояват да бъде излъчено ново правителство след предсрочните парламентарни избори на 11-ти юли, тъй като обратното би било поемане по пътя на несигурността. Институционалното отслабване на парламентаризма е голям проблем в икономика като нашата. Това заяви Боряна Димитрова, управител на агенция "Алфа Рисърч", в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки. 

Гостът е на мнение, че извънредните парламентарни избори на 11-ти юли няма да бъдат като никои досега главно по две причини.

"В най-новата ни история на демократични избори никога не сме имали толкова кратък период, в който да се провеждат втори парламентарни избори. Това създава един по-различен контекст и много несигурна ситуация в промяната на електоралните нагласи. Втората причина е забързаният каданс от събития, на които сме свидетели през последните 20 дни – действията на служебното правителство, санкции по закона „Магнитски“ и престрелките между отделните партии". 

"Трудно е да се отсеят думите, които най-силно достигат до съзнанието на избирателите. Думата "корупция" е една от тях. Друга е думата "разкрития", при която обаче не знаем какво е развитието или обстоятелствата веднъж след като те бъдат обявени. "Реваншизъм" е другата дума, която се свърза с по-агресивния стил на управление на служебното правителство", добави още Боряна Димитрова.

Друга тема от разговора бе свързана с работата на служебното правителство.

"В последното проучване на „Алфа рисърч“ 33% от анкетираните оценяват позитивно работата на служебното правителство, 23% негативно и 44% от хората имат противоречиво отношение към него".

Гостът смята, че всекидневното натрупване на събития променя много бързо нагласите на хората.

"Спорните действия на служебното правителство доведоха до това, че една малка част от анкетираните определя работата му като противоречива. Негативите са спорните назначения и уволнения, както и липсата на демонстрирано отношение към хората".

След американските санкции по закона "Магнитски" наблюдаваме ускорено разместване в икономическите и политически пластове. 

"Първите негативи бяха за ГЕРБ, която регистрира 2% спад след обявяването на санкциите. "Има такъв народ" продължава да бъде мистерия поради отказа й да участва в медиите. Партията продължава да се държи по начина, който й донесе успех. По време на всяко едно шоу всеки зрител, който отиде на спектакъл, трябва да бъде държан в неизвестност, преди да се вдигне завесата. Големият проблем пред „Има такъв народ“ е какъв кредит на доверие ще й дадат избирателите след изборите".

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.