В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Няма явен лидер в областта на изкуствения интелект

Антон Пулийски, председател на УС на Обединено дрон общество, “В развитие”, 11.06.2021 г.

15:58 | 11 юни 2021
Автор: Надя Манова

Пет организации създават, която ще създаде нуждата от активен диалог между държавните институции, академичните среди, бизнеса и широката общественост провокира създаването на инициативата Българска екосистема за изкуствен интелект. Това заяви Антон Пулийски, председател на УС на Обединено дрон общество, в ефира на предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.

В инициативата участват пет организации, които разполагат с различен ресурс, но виждат как развитието на изкуствения интелект се съчетава добре с всички други технологии.

Антон Пулийски заяви още, че в международен план,  Българска екосистема за изкуствен интелект осъществява инициативата Borderless AI. В нея участват Франция, Германия, Австрия, Швеция и Холандия. 

Председателят на УС на Обединено дрон общество коментира, че България е в крак с всичко, което се случва в света на изкуствения интелект. 

„Една от целите на Българска екосистема за изкуствен интелект е да се създаде правилна среда. Трудно ми е да кажа къде се намираме на картата на развитието на изкуствения интелект“, каза председателят.

До няколко месеца ще изградим такава карта за България и тогава може много по-ясно да определим къде се намираме и накъде искаме да се развиваме в тази посока.

В световен мащаб, гостът заяви, че няма към този момент явен лидер на изкуствения интелект. 

„В момента целия свят се учи как да използва този вид иновация. Има много страхове, свързани с изкуствения интелект – потенциална загуба на работни места, автоматизиране на процеси, въвеждане на нови рискове и аспекта на киберсигурността.“

„Най-доброто, което  може да се случи е цялото това знание да бъде споделяно, за да може повече умове и потенциал, да се насочи към разрешаване на проблемите“, обясни Антон Пулийски. 

„Възможностите още се разкриват, а до колкото рисковете, когато една технология се използва за първи път, то е неизбежно да нямаме опит как да се справяме с него.“

„Сериозен риск е прекалено рестриктивното или либерално регулиране. , Така може да се ограничи полето за развитие“, каза гостът. 

„Тепърва тази област ще дава своите отговори. Трябва да я приемаме като форма, от която да получаваме информация и да регулираме създалите се грешки.“

Според председателят на УС на Обединено дрон общество в България се създават добри кадри, които имат потенциал за развитие в университетите в страната.

Целия разговор вижте във видеото. 

Всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.