Какво мисли изкуствен интелект за криптовалутите и златото?

Биткойн е сред добрите възможности за инвестиции в криптосвета, но златото е ужасна инвестиция, смята GPT-3 

19:35 | 6 април 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Биткойн, етериум, монеро и лайткойн - това са добрите възможности за инвестиции в криптосвета, смята GPT-3 на OpenAI - мощен модел, който може да съставя изречения от съгласуван текст. Програмата за изкуствен интелект пише по ключови теми за инвеститорите, зададени от MarketWatch, като медията публикува написаното от нея, без да го подлага на редакция. 

Според OpenAI над 300 приложения използват GPT-3. Средно 4,5 милиарда думи са писани от програмата на ден. Някои от нейните текстове са достатъчно добри да наподобяват писаните от човек.

Ето какво пише GPT-3 в отговор на основни въпроси за инвестирането.

MarketWatch: Как да инвестираме в криптовалути?

GPT-3: Нарастващата популярност на криптовалутите означава, че има стотици възможности за избор, но независимо колко изкушаващо е да купите частично напомпана монета или да инвестирате в малка с големи очаквания, само няколко криптовалути наистина предлагат добри възможности за инвестиции.

Пазарът е невероятно волатилен и рисков, така че е от съществено значение да прочетете основите и технологиите, които използват криптокомпаниите, в които ще инвестирате.

Пазарната капитализация на криптовалута не е индикация за нейната стойност...

Ето някои добри криптовалути, ако искате да инвестирате: биткойн, етериум, монеро и лайткойн.

MarketWatch: Добра инвестиция ли е златото?

GPT-3: Често ме питат дали златото е добра инвестиция. Почти винаги отговарям, че то е ужасна инвестиция. Искам златото да е добра инвестиция. Би било чудесно, ако цената му се повишава и изплаща добри дивиденти, така че да мога да печеля пари, без да рискувам моя капитал в технологични инвестиции.

Това мое разбиране обаче се противопоставя на широкоразпространеното мислене, че златото е актив убежище, който е устойчив или поскъпва с течение на времето, докато всичко друго се разпада.

Теоретичните модели показват, че златото не е стабилна инвестиция. Теориите на финансовата икономика показват, че цената на златото трябва да бъде положително корелирана с безрисковите лихвени проценти. Това е така, защото инвеститор, който очаква ниски лихви, ще закупи злато като защита в случай на лоши икономически условия в бъдеще.

MarketWatch: Имаш ли някакви финални инвестиционни съвети?

GPT-3: Инвестирането е изключително просто, но това не означава, че е лесно. Трите най-важни неща за запомняне са - диверсификация; запазване на разходите и данъците ниски; и следване на посоката.

Ако сериозно се интересувате от подобряване на познанията си за инвестиране, трябва да отделите много повече от времето, необходимо за четене на една книга или гледане на едно видео.