Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Новите правила за изкуствен интелект в ЕС - рискове и възможности

Доц. д-р Мартин Захариев, старши правен експерт във фондация "Право и Интернет" и преподавател в Университета по библиотекознание и информационни технологии, Бизнес старт, 28.04.2021

12:08 | 28 април 2021
Обновен: 12:08 | 28 април 2021
Автор: Магдалена Иванова

Рисковете при изкуствения интелект са свързани с това, че самата технология е възможно да работи по един не до край прозрачен начин. Ако нещо някъде по веригата даде дефект е много трудно от юридическа гледна точка да се установи каква е причината и как да се потърси съответно отговорност. Това заяви доц. д-р Мартин Захариев, старши правен експерт във фондация "Право и Интернет" и преподавател в Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ), в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

"По отношение на отделните видове рискове Проектът за регламент, който е обявен в момента възприема подход основан на риска и вижда 4 вида риск – неприемлив риск, несъвместим с фундаменталните права и свободи на хората, висок риск – технологии, които могат да имат сериозно влияние върху нашите права и свободи; ограничен риск – необходими са засилени критерии за прозрачност; минимален риск".

По думите на Захариев се очаква сложен законодателен акт в края на тази или началото на следващата година, както и ревизия в специфичното законодателство на съюза.

„Стратегията на ЕС е да се изгради надеждна правна рамка, в центъра, на която е човекът“, каза още доц. Захариев.

Гостът коментира и регламента за неприкосновеността в сферата на дигиталните комуникации, който се очаква в края на тази или началото на следващата година.

"Първа доставка на книги с дрон ще бъде осъществена у нас на 24 май в Перник, като инициативата е на Университета по библиотекознание и информационни технологии", каза още доц. д-р Мартин Захариев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ гледайте тук.