В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Търпанов: До два месеца ще разберем дали инфлациoнният тренд e реална заплаха

Мартин Търпанов, ръководител на отдел "Дългови инструменти" в DeltaStock, „В развитие“, 17.05.2021

16:15 | 17 май 2021
Обновен: 10:03 | 18 май 2021
Автор: Севделина Илиева

Българските ценни книжа и евро облигации вървят паралелно с германските бенчмаркове, тоест на този етап спадът е паралелен. Рисковата премия, която ще започнат да искат инвеститорите е много важна, предвид политическата несигурност, в която се намира страната ни. На този етап това няма отражение и навън инвеститорите не са притеснени. Това коментира Мартин Търпанов, ръководител на отдел "Дългови инструменти" в DeltaStock, в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

По думите на Мартин Търпанов, ако тази политическа несигурност продължи и ние дълго време не можем да съставим правителство това неизбежно ще започне да се отразява и на начина, по който ни възприемат отвън.

„Има много ясни рамки, които са заложени и те са за дефицит от почти 5 млрд. до момента са взети 800 млн. от вътрешния пазар. Нашата прогноза е, че ще има микс от вътрешни книжа и евробондове, като външните ще вземат по-голяма част от това емитиране. България има одобрена МТN програма, която позволява много по-бързо емитиране само при определено опресняване на финансово-икономически параметри в тази програма, тоест тя може да излезе в рамките на един до два месеца. Тоест този дефицит, който се очертава, той съвсем спокойно може да бъде обезпечен.“

„Вече не можем да говорим дори за очаквания, инфлацията очевидно вече е тук. Предходната седмица видяхме какви бяха данните за инфлацията в САЩ, тя вече е над нивото, което Федералния резерв счита за устойчиво.“

Централните банки считат, че това е временно явление и на този етап те не възнамеряват да изтеглят покупките на ценни книжа и като цяло да спрат с печатането на пари.  

„Като че ли пазарите винаги показват една свръх реакция при определени данни. Ако погледнем как се развиват цените на суровини и метали, енергийни източниците, ще видим че осреднено повишаването на всички тези основни компоненти в производството са от порядъка на 20%. Също, забелязваме едно презапасяване на производителите с компоненти за производство, което допълнително оказва натиск върху цените.“, добави гостът.

Ако забележите в САЩ скока на доходността беше много по-сериозен отколкото при европейски ценни книжа. Т, там в един момент скокът достигна около 1% за много кратък период от време, което беше шоково увеличение. , Ако погледнем исторически, това е - едно от най-бързите увеличения за такъв кратък период. Може би на някакъв етап пазара преоцени, че това е била една свръх реакция и и, че все още нещата не са чак толкова драматични откъм инфлация, за да достигне нива от 2%, които се считат за една сериозна отправна точка за сериозен скок.

В Европа нещата се движат доста по-плавно.

„Върху това вероятно влияние оказва ЕЦБ, която като че ли се опитва да изпуска въздуха от балона доста по-бавно. Там повишаването на доходността се случва на доста по-малки стъпки. Трябва да бъдем много внимателни в данните за икономиките и в Европа и отвъд океана през следващите два месеца. Те много ясно ще покажат до колко дълбок е този инфлационен тренд.“

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.