В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Coinbase трябва да влезе в портфолиото на почти всеки инвеститор

Борис Петров, собственик на FXTrading и финансов анализатор в Admiral Markets, "В развитие", 15.04.2021 

14:13 | 15 април 2021
Обновен: 18:31 | 15 април 2021
Автор: Димитър Баларев

Coinbase трябва да попадне в списъка на следени акции на почти всеки инвеститор. Определено този дебют предизвиква много сериозен интерес, но в краткосрочен план би било по-добре да се изчака по-разумна цена на акция. Това препоръча Борис Петров, собственик на FXTrading и финансов анализатор в Admiral Markets, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"328 долара за акция и приблизително 86 млрд. долара пазарна капитализация са оправдани на фона на големия интерес. Но от фундаментална гледна точка по-скоро не са. В следващите дни с утихване на вълнението вероятно ще видим поевтиняване".

Борис Петров сподели, че в дългосрочен план очаква много сериозен растеж на Coinbase и солидна доходност на нейните акции, като според него референтна цена от около 250 долара или малко под нея е подходящ момент за влизане.

"Подобна цена ще предизвика доста сериозен интерес", смята собственикът на FXTrading. 

По отношение на подхода, който Coinbase използва при своето първично публично предлагане, финансовият анализатор в Admiral Markets посочи, че това е така нареченото директно листване.

"Макар и това е да стар подход, той започна да се използва сравнително наскоро при IPO-ата на Spotify, Slack, Roblox и Palantir. Страното при него е, че липсва инвестиционна банка, която да организира целия процес. Няма и емисии на нови ации, т.е. IPO-то предоставя възможност единствено на настоящите инвеститори да продават своите акции на публичния пазар".

По думите на госта това представлява един ключов момент, който показва, че Coinbase няма толкова нужда от голямо количество капитал, а по-скоро от активност.

"Първичното публично предлагане на Coinbase със сигурност проправи пътя на другите конкурентни борси също да излезат на публичния пазар. Но регулаторното внимание ще продължи тепърва да се задълбочава, тъй като колкото повече капитал се генерира около тези преки или косвени дигитални активи, толкова повече нараства вероятността за измамни схеми".

Във връзка с корелацията между пазарният дебют на криптоборсата и рекордното рали на биткойн през изминалия ден Борис Петров посочи, че ефектът от листването на Coinbase върху криптопазара като цяло започва да се изтощава.

"Новата най-висока стойност на биткойн в историята от вчера е много малко над тази преди няколко няколко седмици. Налице и дивергенция - много вероятно е да видим корекция, тъй като биткойн се търгува значително над 100-дневните и 200-дневните средни стойности".

Въпреки краткосрочните корекции на биткойн, прогнозирани от собственика на FXTrading, той очаква цената на токена да достигне между 8 хил. и 10 хил. долара до края на годината.

Коментарът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук