В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Близо 40% от хората не намират достатъчно работни позиции в тяхната професионална сфера

Мартина Тонева, кариерен консултант в NEXTSTEP.bg, "В развитие", 14.04.2021

15:36 | 14 април 2021
Обновен: 17:39 | 14 април 2021
Автор: Александра Попова

38% от хората в трудоспособна възраст смятат, че няма достатъчно отворени работни позиции в избраната от тях професионална сфера. Това заяви Мартина Тонева, кариерен консултант в NEXTSTEP.bg, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Друго предизвикатество, което анкетираните на възраст от 19-40 г. посочват, е несигурността в каква сфера искат да се развиват, както и притеснението да се свържат със специалист за подкрепа".

От думите на госта стана ясно че, цитираните резултати са свързани по-скоро с несъответствието между предлагането и търсенето, отколкото с липсата на работни позиции.

"Младите хора не могат да намерят работни позиции, които отговарят на техния опит и умения. Много често при нас идват студенти, които нямат богат трудов опит и откриват трудности при намирането на първата си работа, защото смятат, че работодателите разчитат повече на хора, които имат трудов стаж", допълни още Мартина Тонева.

"Има недостиг на квалифицирани кадри в занаятчийските професии, механици, инженери, ИТ специалисти, медицински сестри, спедитори. От друга страна, има излишък в някои сектори – при чиновническите длъжности, философи, политолози, социолози".

"Основните цели на хората, които търсят възможности за кариерно развитие, са свързани с научаването на нови неща и развитието на умения. 94% от анкетираните смятат, че това е важен приоритет за тях. Другата им цел е свързана с професионалното развитие. Според международни доклади ученето през целия живот е най-важното умение за бъдещо развитие в кариерата", заяви кариерният консултант.

"Открихме и разлики между двете възрастови групи. За хората до 25 г. е по-важно да разберат с какво искат да се занимават, докато при анкетираните от възрастовата група 26-40 г. от по-голямо значение е да прекарват повече време със семейството и близките си".

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.