В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Европейските акции са на червено в края на седмицата

Пазарен коментар на Юън Потс, Bloomberg Лондон, "В развитие", 19.03.2021

16:23 | 19 март 2021
Обновен: 16:23 | 19 март 2021
Автор: Александра Попова

Европейските акции отбелязват спад в петък. Покачването на фючърсите на Nasdaq сигнализира за повишаване на цените на технологичните акции. Това се случва след вчерашната разпродажба, предизвикана от нарастващите инфлационни залози. Това стана ясно от думите на Юън Потс, Bloomberg Лондон, в предаването "В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

"По време на днешната европейска търговска сесия акциите поевтиняват на повечето основни пазари, като индексът IBEX в Испания е един от най-лошо представящите, поевтинявайки с 1%."

Междувременно акциите на банките и търговците се разпродават най-много.

"Франция обяви блокада на някои области, включително и на Париж, за да се справи с пандемията, което доведе до по-песимистичните нагласи относно бъдещето на икономиката в Европа. Към това се добавят притесненията за по-бавните доставки на ваксината дори и при продължаващата парична подкрепа от Европейската централна банка", добави още Потс.

Юън Потс каза, че по-рано в Азия китайският индекс CSI 300 се срина. Повод за това е влошаването на отношенията между Китай и САЩ. Междувременно японският Topix се покачи, докато Nikkei 225 отбеляза спад след изявлението на Японската банка, че ще фокусира върху покупките на ETF върху Topix.

"Поглеждайки към Wall Street фючърсите върху S&P и Dow Jones се очаква поскъпват. Доходността по 10-годишните облигациите спада обратно до 1.7% - ниво, което не е преминавано от януари 2020 г."

"Очаква се днес пазарите да бъдат стабилни, приключвайки нестабилната седмица, в която председателят на Фед Джей Пауъл охлади инфлационните страхове. Той каза пред инвеститори, че е готов да помогне за бързото възстановяване на американската икономика от последиците от Covid-19 и не е загрижен за нарастващата доходност по облигациите", допълни още пазарният коментатор. 

Петролните фючърси в Ню Йорк се покачват след вчерашния си спад от 7.1%. Спадът беше последван от нарастване на доходността на облигациите, което доведе и до поскъпване на долара. Въпреки спада вчера суровината все още поскъпва с повече от 20% тази година. 

Целия пазарен коментар гледайте във видеото.