В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Челният сблъсък между Вашингтон и Брюксел ще е при електромобилите

Проф. Димитър Хаджиниколов, катедра "МИО и Бизнес", УНСС, В развитие, 12.03.2021

15:06 | 12 март 2021
Обновен: 15:06 | 12 март 2021
Автор: Николета Рилска

В политически аспект може да се очаква изграждането на мост в отношенията между Вашингтон и Брюксел. Икономиката и търговията обаче са по-особени - от гледна точка на търговските взаимоотношения ще има искри и в бъдеще. Челният сблъсък ще е при електромобилите. Това заяви проф. Димитър Хаджиниколов, катедра "МИО и Бизнес", УНСС, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.

Според Хаджиниколов стратегията за излизане от настоящата криза все още не е ясна. Той отбеляза, че макар САЩ да отчитат силно възстановяване, Германия е много по-добре чисто икономически. “Не може да се каже накъде точно ще тръгнат нещата”, посочи гостът.

Друга тема, която той коментира, са търговските взаимоотношения между Европейския съюз и Великобритания на фона на постигането на споразумението помежду им след Brexit.

Той даде за пример стокообмена между Германия и Великобритания. Износът на най-голямата европейска икономика в Кралството се понижава с 30% през януари на годишна база, докато вносът се свива с 55%. “Трудно е да разграничим кое е ефектът на пандемията и кое - на новите бюрократични спънки”, изтъкна Хаджиниколов.

“Безмитна търговия въобще не означава свободно движение на стоките”.

Според госта все пак водещите държави в ЕС, най-вече Германия, ще се опитат да запазят добрите си отношения с Великобритания.

По отношение на Северна Ирландия експертът заяви, че това е много деликатен въпрос за Обединеното Кралство, с който много ще се внимава, защото “това е бомба, която може да избухне”.

Хаджиниколов се спря и на темата за въвеждането на въглеродни мита в блока. Според него това би имало положително отражение за някои наши производители, например на цимент и стъкло, тъй като ще доведе до повишаване на конкурентоспособността им.

“Допълнителните мита обаче ще срещнат решителна съпротива”, смата гостът. По негово мнение по-логично би било да се приложи по-стриктно Общата система за преференции на ЕС.

Целия разговор вижте във видео материала. 

Видеа с всички гости на предаването "В развитие" гледайте тук