В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Фокусът все повече се измества от несъстоятелност към оздравяване на предприятието

Явор Стойчев, управляващ партньор в адвокатско дружество „Стойчев и Стойчева", В развитие, 01.03. 2021

14:37 | 1 март 2021
Обновен: 14:37 | 1 март 2021
Автор: Радостина Ивчева

Законопроектът за изменение на Търговския закон в частта за несъстоятелност успява да адресира някои от най-големите проблеми в производството по несъстоятелност, но това, което трябва да видим в следващите години, е засилване на производството по оздравявне на предприятието, тъй като стремежът на проектозакона е да се установи баланс между длъжници и кредитори. Това заяви Явор Стойчев, управляващ партньор в адвокатско дружество „Стойчев и Стойчева", в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„През последните години се забелязва изменение на тенденцията в развитието на производството по несъстоятелност, като фокусът все повече се измества върху оздравяването“, каза гостът.

„Рамките, който се поставят в момента са следните: ако търговецът  установи навреме финансовите си проблеми, той най-често ще приложи ликвидация, но сега тенденцията се измества на там, че в който и момент да се установяват проблемите, да се търси оздравяване, защото всяка една несъстоятелност се свързва автоматично със загуба на работни места и забавяне на икономиката“.

„През последните десетина години се оформиха няколко сфери на подобрение на производствата по несъстоятелност. Това е преди всичко бързината на производствата, ефикасността и високата цена на противосредството за кредиторите“, заяви Стойчев и добави, че тези проблеми ще бъдат решени със законопроекта за изменение на Търговския кодекс в частта на несъстоятелността.

„Има много кредитори на който от началото им става ясно, че няма да получат нищо“.

„Остава изискването да се определи датата на свръхзадлъжнялост, за да може да се определи кое имущество да бъде върнато към масата на несъстоятелността“, каза гостът.

„Съществува т.нар. тъмен период, който се засича от датата на несъстоятелността до датата на откриване на производство, като от дата на свръхзадлъжнялост се засича дали има недобросъвестно поведение“.

„Ефикасността на производството означава активите да бъдат осребрени максимално бързо на максимално висока цена“, заяви Стойчев и обясни, че с промените в Търговския закон самият процес ще стане много по-явен.

„Производството по несъстоятелност се оскъпява не само от продължителността, но и от т.нар. отменителни искове, като вече съдебната такса по тях ще се определя само върху една четвърт от общия размер на иска, обясни гостът.

Целя разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на “В развитие“ може да видите тук.