Турската лира се засилва спрямо долара

Пазарен коментар на Симин Демокан, Bloomnerg, Истанбул, В развитие, 04.12.2020

13:35 | 4 декември 2020
Обновен: 14:58 | 4 декември 2020
Автор: Радостина Ивчева

Лирата се засилва спрямо долара през тази седмица, което е и обща тенденция за валутите на развиващите се пазари. Това каза Симин Демокан, изпълнителен продуцент на Bloomberg Истанбул, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки

„Въпреки това обезценяването на лирата за тази година е оказало влияние върху потребителските цени, инфлацията се ускорява повече от очакваното през ноември до 14% на годишна база, отчитайки най-бързия си ръст за една година“.

„Индексът Borsa Istanbul е напът да се повиши за пета седмица подред на фона на подобрения световен апетит към риск“, каза Демокан и добави, че след затварянето на пазарите Moody’s ще публикува своя преглед за Турция - държавният дълг на страната е оценен като „джънк“ от три основни рейтингови агенции.

„Ще следим дали Moody's ще промени отрицателната си перспектива след промяна в екипа за икономическо управление, а също и след затягането на паричната политика от страна на  централната банка“.

„Следващата седмица фокусът се насочва към геополитиката на фона на възможността от санкции на ЕС срещу Турция за нейното проучване на енергийните находища край източното крайбрежие на Средиземно море“, обясни Демокан и добави, че се очаква санкциите, ако има такива, да бъдат специфични за сектора.

Целия коментар вижте във видео материала.