В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

България отчита ръст на предпочитанията към авторитарно управление

Д-р Румена Филипова, научен сътрудник в Икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията, В развитие, 25.11.2020

12:59 | 25 ноември 2020
Обновен: 15:07 | 25 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева

България се отличава от останалите страни в Централна и Източна Европа по това, че значителна част от населението би предпочела авторитарен лидер пред ценностите на либералната демокрация. Това заяви д-р Румена Филипова, научен сътрудник в Икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

"Последните проучвания на Центъра за изследване на демокрацията показват, че над 53% от анкетираните българи са на мнение, че медиите не са свободни", обясни гостът.

„В това отношение не регистрираме разлики в мнението на анкетираните на база пол, възраст, местоживеене и образование“.

"По-голямата част от българите смятат, че САЩ имат зловредно влияние върху българските медии и само 8% от анкетираните смятат, че Русия има такова въздействие", поясни Филипова.

По отношение на държавното управление една от основните тенденции е възход на авторитаризма, стана ясно още от разговора.

„По-голямата част от анкетираните, или 45%, искат силен лидер, който не се съобразява с парламент или избори, и само 35% биха предпочели либерална демокрация, която да се основава на редовни избори и многопартийна система“.

По думите на Филипова повече мъже биха предпочели либералната демокрация, като в проучването мъжете имат превес от 10% над жените на същото мнение. По възрастови групи най-голямо предпочитание към либералната демокрация изразяват 45 до 54-годишните, а според образователния ценз демокрацията е ценност за висшистите.

"Разгледана в перспективата на Централна и Източна Европа България се отличава с предпочитанията за силен лидер, като в Унгария например около 80% от населението се обявява в подкрепа на либералната демокрация", обясни Филипова.

„По отношение на социално-икономическите тенденции обаче не се забелязват особени различия. В региона се отчитат всеобщи ниски нива на доверие към традиционните партии и мейнстриим медии“.

В заключение Филипова заяви, че „за съжаление преходът не е приключил, но и не можем да посочим една крайна дата когато това ще се случи“.

Целия разговор може да видите във видео.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.