В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

На българските вина им липсва добра международна репутация

Галина Нифору, председател на Българската асоциация на износителите на вино, В развитие, 23.11.2020

14:03 | 23 ноември 2020
Обновен: 14:16 | 23 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева

Това, което липсва на българските вина за международните пазари, е добрата репутация, която се гради с постоянно участие на пазарите, организиране на семинари и майсторски класове, коментира Галина Нифору, председател на Българската асоциация на износителите на вино, в предаването ”В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

"Спадът в износа на вино от България за Китай, регистриран през септември, е нормален, тъй като Китай затвори границите си за стоки, които не са от първа необходимост като виното, но ще бъде еднократно явление", обясни гостът.

Относно това защо някои страни, като Аржентина, са увеличили експорта си за Поднебесната империя в същия период Нифору заяви, че Европейският съюз се сблъсква с мита, които отговарят на около 50% от крайната цена, а други държави се радват на по-благоприятни търговски условия.  

„Той е един много труден пазар, конкуренцията е огромна, те самите произвеждат и изнасят вино и ние трябва с много постоянство да работим на този пазар“.

"По тази причина и България започва тригодишен проект за налагане на нашите вина на китайския пазар, като се очаква през април месец да имаме най-много участия", посочи Нифору. Страната ни най-често се рекламира чрез участие на изложения, семинари, майсторски класове, стана ясно от разговора.

„Ако искаме да излезем с изцяло български щанд обаче, той трябва да бъде финансиран само от България, а не по европейски програми“.  

Нифору заяви, че още е много рано да се говори за значителни промени в експортната карта на страната ни, но се забелязва известен спад в търсенето като той е  по-сериозен за малките винопроизводители, които изнасят предимно за ресторанти.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.