В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

RECP не утвърди източноазиатската свободна търговия, а само положи нейните основи

проф. Димитър Хаджиниколов, преподавател в Университет за национално и световно стопанство от катедра "МИО и Бизнес", В развитие, 20.11.2020

14:20 | 20 ноември 2020
Автор: Димитър Баларев

Макар че обхватът на "Регионалното всеобхватно икономическо партньорство" (RECP) e чисто икономически, не трябва да се пренебрегват и неговите геополитически измерения. Всички тези 15 азиатско-тихоокенски държави са много различни една от друга, не само в икономически аскпект, но и в политически и социален. Затова ще отнеме много години, докато бъда утвърдена изцяло свободната търговия в региона. Това заяви проф. Димитър Хаджиниколов, преподавател в Университет за национално и световно стопанство от катедра "МИО и Бизнес", в предаването "В развитие", с водещ Делян Петришки.

"RECP е наистина една много важна първа крачка към пълноценното сътрудничество и многостепенната интеграция в региона, но съдържа и много неясноти. В споразумението липсва изградена институционална рамка, която да съоблюдава и да контролира тези взаимоотношения"

"Достъпът до пазара е съвсем различно нещо от премахването на митата - в съвременния свят разликата между свободна  и безмитна търговия е огромна", коментира проф. Хаджиниколов

"Дълго време митата бяха основният регулатор на външната търговия. Вследствие на тези преговори, които се водят близо осем години, се постигна чувствително намаляване на тяхната страховита роля, която играеха преди. В САЩ, Япония и ЕС митническата защита е под 2% и затова в дневния ред на големите икономики са други пречки, сред които най-вече достъпа до пазара"

По отношение на външната политика на Байдън спрямо региона и не само проф. Хаджиниколов прогнозира, че мултилатерализмът ще се засили, СТО и арбитражът й ще заработят нормално и ще бъдат приоритизирани екологичните аспекти на търговията.

"Напълно вероятно новоизбраният президент да се върне под някаква форма към Тихоокеанско партньорство за свободна търговия (TPP)"

Целия разговор вижте във видеото

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.