В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Значението на новия търговски съюз в Азия е по-скоро геополитическо, отколкото икономическо

Мариана Трифонова, старши анализатор в Институт за икономическа политика, В развитие, 18.11.2020

13:18 | 18 ноември 2020
Обновен: 14:21 | 18 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева

RCEP (Регионалното всеобхватно икономическо партньорство) не либерализара търговията твърде много, но има голямо геополитическо значение. Това заяви Мариана Трифонова, старши анализатор в Институт за икономическа политика, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

"В момента има два алтернативни модела за развитие на отношенията в региона", заяви гостът, визирайки TPP (Транс-тихоокеанското партньорство) и RCEP.

„Единият е подкрепен от Китай, а другият - поне в началото си, бе доминиран от САЩ“.

По думите на Трифонова ключово за успеха на RCEP е водещата роля в преговорите на Асоциация на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), тъй като отдавна е станало ясно, че такова споразумение не може да бъде постигнато, ако разговорите се ръководят от една от големите икономики в региона.

„Именно затова бяха подписани и т.нар. споразумения АСЕАН+1“

"Либелрализацията на търговията, произтичаща от RCEP, не е толкова голяма", заяви Трифонова, като обясни, че редуцирането на митата  е почти незначително в сравнение с това от споразуменията АСЕАН+1.

„Но сближаващата роля на споразумението е при хармонизирането на правилата за произхода на стоките, тъй като преди в страните от региона имаше много голяма вариативност в този аспект и това правеше много трудно използването на споразумения за свободна търговия“.

Трифонова също така прогнозира, че споразумението би отворило пътя за повече инвестиции към по-бедните страни от АСЕАН и ще допринесе за изграждане на регионална верига за доставки.

Относно реакцията на Запада гостът заяви, че ще бъде интересно как ще реагира Европа на евтината продукция, която ще дойде от региона и може би няма да отговаря на всички етични стандарти на блока.  

Трифонова коментира и това как САЩ гледат на RCEP.

„Това споразумение нямаше да е възможно, ако САЩ бяха останали в TPP. Сега Щатите едва ли ще се включат в RCEP, но може би ще потърсят повторно влизане в TPP и партньорства със страните от региона,  за да балансират на влиянието на Китай“.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.