В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Енергийните фючърси за началото на 2021 г. изненадват с ниските си цени

Николай Кискинов, управляващ съдружник във "Владимиров Кискинов", В развитие, 04.11.2020

12:43 | 4 ноември 2020
Обновен: 13:50 | 4 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева

Цените на енергийните фючърси за доставка през първото тримесечие на другата година са нещо, което се вижда много рядко, тъй като те са по-ниски отколкото за цялата 2020 г., а обикновено годината започва с по-високи цени. Това заяви адв. Николай Кискинов, управляващ съдружник във "Владимиров Кискинов", в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

"В последните дни забелязваме интересни движения на енергийните пазари в нашия регион заради стартирането на пазара за ден напред в Гърция", каза гостът.

„Гръцкият пазар за ден напред беше дългоочакван и стартирането му създава добри възможности. Заради добрите връзки с Италия двата пазара могат да се обединят и в последствия и България да се присъедини“.

„Много интересни са фючърсите сега, при които се забелязва спад, основно заради новото затваряне и възобновяемите източници, които натискат цените надолу“, обясни Кискинов.

„Пазарите вече отчитат пандемията като нещо, което ги съпътства и очаквам тя да не оказва голямо влияние върху цените в бъдеще“.

"Газовият пазар вероятно ще претъпи метаморфоза, тъй като сега той е много наводнен, но голяма част от производителите са фалирали и когато търсенето се възстанови, участниците на пазара очакват слаб дефицит", каза Кискинов.

Повече по темата вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.