В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Въздушният трафик у нас ще се възстанови до предпандемичните нива най-рано през 2024 г.

Д-р Франк Кванте, главен изпълнителен директор на Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт АД, В развитие, 15.10.2020

14:52 | 15 октомври 2020
Обновен: 20:09 | 15 октомври 2020
Автор: Димитър Баларев

80-процентов спад на трафика отчитат нашите две черноморски летища за тази година спрямо миналата. Очакванията са тази тенденция да бъде редуцирана до 50%, което ще бъде значителен ръст, но ако става въпрос за цялостно възстановяване на полетите, то това може да стане най-рано през 2024 г. при късите полети и до 2026 г. при полетите на дълги разстояния. Това заяви д-р Франк Кванте, главен изпълнителен директор на Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт АД, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова

Въпреки тежката ситуация за авиационния и туристически сектор като цяло д-р Франк Кванте заяви, че в момента на дневен ред "не присъства увеличение на таксите за летищните услуги".

"Нашето дружество е в постоянни разговори с българската държава и съотвените министерства и инстуции, за да идентифицираме заедно най-доброто решение на ситуацията, но то не включва оскъпяване на летенето, тъй като това се отразява на всички - както на потребителите, така и на авиокомпаниите и летищните дружества".

"Но загубите продължават да се трупат", поясни д-р Франк Кванте, тъй като летище Бургас и летище Варна работят седем дни в седмицата, целогодишно. 

"Ситуацията за нас и нашите акционери е мъчителна, тъй като фискираните ни разходи не могат да бъдат намалени", добави още главният изпълнителен директор на Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт АД, без да конкретизира детайлите около финансовите резултати на дружеството.

От друга страна, гостът наблегна на значима привелигия, от която се възползва сектора - "при нормални обстоятелства разчитаме повече на сезонния си персонал, отколкото на постоянния". 

"Именно този наш прерогатив ни позволи да преминем през паднемията, без да съкращаваме постоянната си работна ръка, която наброява 700 души и по качество е на световно ниво. Преценихме за добре да наемем около 20 на сто от миналогодишния си сезонен персонал. Напълно разбираме, че сезонните работници са студенти в по-голямата си част, които разчитат на този летен доход, но за нас беше по-рационално да управляваме по-ниския трафик без толкова сезонни работници", обясни той. 

По думите на д-р Франк Кванте причината за спада при летните пътувания, специално за България, е чисто псхилогическа - "вашата държава е едно прекрасно място за туризъм, където броят на заразените е драстично по-нисък от другите западни европейски дестинации. Но просто хората си казаха: няма да почивам тази година - няма да поема този риск," поясни д-р Кванте.

"Основната ни цел, включително и тази на туристическия сектор като цяло, е да възстановим доверието на клиентите си. Специално за летищата, те са много по-безопасни, отколкото работно място, тъй като и преди пандемията авиационният сектор винаги е бил обект на множество строги регулации".

От разговора стана ясно, че и на двете черноморски летища се спазват всички правила на национално и европейско ниво; социалната дистанция е по-голяма от необходимата при проверките на документи; налице е 24-часова ангажираност на медицински персонал, както за туристи, така и за служители и партньори от държавните институции; често се измерва температурата и т.н.

"Положителният аспект при подобни кризи се изразява в сътрудничеството между отделните участници в процеса и затова правим и ще продължим да правим всичко възможно от наша страна да си възвърнем доверието на туристите", добави гостът в заключение.

Целия разговор вижте във видеото

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук