В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Какво е значението на Северния морски път за България?

Доц. Георги Чанков, преподавател в Катедра "Международни отношения" в УНСС, В развитие, 30.09.2020

12:58 | 30 септември 2020
Обновен: 18:13 | 30 септември 2020
Автор: Николета Рилска

За момента Северният морски път няма отношение към България, тъй като страната ни не разполага със значим търговски флот. В по-далечно бъдеще - ако се оформи Евразийски блок, включващ Китай, Русия и Германия, то мястото на България ще е там. Северният морски път доближава страната ни до една успешна формула. Това каза доц. Георги Чанков, преподавател в Катедра "Международни отношения" в УНСС, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова

Чанков обясни, че предимствата на Северния морски път са и икономически, и геополитически. 

По отношение на икономиката той отбеляза, че основна роля има предоставянето на по-кратка връзка между Източна Азия и Европа, като времето за превозите се съкращава до две седмици.

“Това разбираемо означава икономии. Те се проявяват особено силно при високите цени на петрола и съответно на корабното гориво”, коментира гостът. 

Като друго предимство на Северния морски път той отбеляза избягването на Суецкия канал, който “остава критична точка, слабо място”. 

От геполитическа точка най-заинтересован от Северния морски път е Китай, стана ясно още от разговора.  

“За много руски икономисти, които търсят алтернатива на сегашното обвързване на руската икономика с глобалната, точно инвестициите в Северния морски път са възможност”. 

Според Чанков Русия и Китай могат да си сътрудничат в региона, имайки се предвид възможностите на азиатската страна да подпомогне Москва финансово.

“Не е ясно до каква степен интересите на двете страни ще бъдат уравновесени”, отбеляза експертът. 

Той очаква САЩ да действат както до момента - да проверяват защитеността на този път, пращайки военни кораби в близост до тези води, и да продължават да настояват Северният морски път да бъде свободен за всички. 

“САЩ с огромно закъснение си дадоха сметка, че са изостанали силно със строежа на ледоразбивачи... В условията на сегашната криза те трудно могат да отделят средства за арктически флот”, коментира още Чанков. 

Целия разговор гледайте във видеото.  

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук