В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Ескалация в търговските спорове е заплаха за възстановяването в Китай

Мариана Трифонова, старши анализатор в Института за икономическа политика, В развитие, 28.09.2020

13:50 | 28 септември 2020
Обновен: 14:11 | 28 септември 2020
Автор: Николета Рилска

Доколко икономическото възстановяване на Китай ще е стабилно зависи от пътя на пандемията и отношенията на страната с големи търговски партньори като САЩ и Европейския съюз. Икономическото възстановяване на Китай до голяма степен ще зависи от това дали ще има нова ескалация на напрежението на търговския фронт със САЩ. Това каза Мариана Трифонова, старши анализатор в Института за икономическа политика, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова

Трифонова коментира причините, довели до бързото възстановяване на Китай след удара от коронавирусната пандемията. Сред тях тя посочи готовността на страната за навременна реакция заради по-ранния ѝ опит с подобни ситуации, както и лидерството ѝ в доставките на медицински продукти и оборудване. 

“Пекин използва момента да катализира процеси за трансформация на икономиката, които вече бяха в ход”, изтъкна анализаторът. 

“Високите технологии ще бъдат ключови за Китай оттук нататък”.  

По думите на Трифонова фокусът на САЩ все още е по-скоро към технологичната война с Китай, а Европа започва да става все по-внимателна по отношение на стратегическите си връзки с азиатската страна. 

“Китай все още разглежда ЕС като един много важен балансьор на отношенията си със САЩ”. 

Анализаторът добави, че преходът към зелена икономика също е от ключово значение за Китай, но страната не цели лидерство в това отношение, както Европа, а по-скоро да представи себе си като един добър и надежден партньор. 

 Целия разговор гледайте във видеото

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук