В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Експерт: Инвеститорите заеха отбранителна позиция заради Фед

Иво Благоев, изпълнителен директор на Астра Асет Мениджмънт, В развитие, 25.09.2020

14:22 | 25 септември 2020
Обновен: 15:21 | 25 септември 2020
Автор: Димитър Баларев

Федералният резерв винаги е играл ролята на гарант за пазарите, но този път се оказа и първоизточникът на разделението на инвеститорското доверие -  освен необходимостта от парични стимули, председателят Пауъл наблегна и на нуждата от фискални стимули за запазването на работни места, което е повод за антагонизъм между републиканците и демократите. Именно поради тази причина инвеститорите и пазарите като цяло взеха отбранителна и недоверчива позиция. Това заяви Иво Благоев, изпълнителен директор на Астра Асет Мениджмънт, в предаването "В развитие", с водещ Делян Петришки.

По думите на Иво Благоев Фед би станал по-агресивен, ако се влошат не само икономическите показатели, но и пазарните, тъй като пазарите първи реагират на състресенията.

"Корекция на пазарите от 20-25% е максималният толеранс за Фед преди американската централна банка да се намеси", коментира Благоев. 

"Отговорът на въпроса как ще се развият пазарите в бъдеще на фона на втората вълна от вируса се крие в решението на властите - дали ще въведат цялостни блокировки или само частични.  Политиците не се интересуват толкова от броя на заразените, а от броя на тежките и смъртни случаи, тъй като вторите оказват натиск върху здравната и социалната система."

Иво Благоев заяви, че е вече е налице преструктурирането на икономиката, пазарите и поведението на участниците в тях.

"При такива огромни промени и съпътстващите ги сътресения е неминуемо да се стигне до съкращения на работни места. Усилията на политиците и централните банкери, насочени към омекотяване на удара от кризата, са стъпка в правилната посока, но не може да се избегне неизбежното", коментира гостът. 

"Пазарите от юни месец насам отговориха доста позитивно на постепенното разхлабване на мерките и настина се забелязва икономическо възстановяване от шока през февруари и март. Въпреки това феноменалното представяне на технологичните компании беше последвано от феномални разпродажби на техните акции през последния месец. Причинита - инвеститорите искаха да реализират печалбите си преди настъпването на кризисните последни месеци в годината,  съпътствани от икономическа и политическа несигурност, породени от президентските избори в САЩ. Доказателство за тази несигурност е именно представянето на петролните компании"

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.