В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Юлиан Попов: България може да стане голям играч в енергийната трансформация

Юлиан Попов, бивш служебен министър на околната среда и старши политически съветник за ЦИЕ на Европейската климатична фондация, В развитие, 18.09.2020

13:47 | 18 септември 2020
Обновен: 15:34 | 18 септември 2020
Автор: Николета Рилска

Енергийната трансформация дава много възможности, включително на страни като България да станат големи играчи. Това каза Юлиан Попов, бивш служебен министър на околната среда и старши политически съветник за ЦИЕ на Европейската климатична фондация, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова

“В някои отношения страната ни вече постига успехи”, посочи Попов. Той отбеляза, че по дял на соларното инженерство спрямо населението или БВП България може да се окаже една от водещите страни в света. “Българските компании изключително успешни в този сектор в глобален мащаб и те могат да продължат да се развиват”, заяви гостът. 

Попов добави, че страната ни се развива добре и по отношение на производството на батерии, електрически велосипеди. 

“В енергийната трансформация има много различни малки и средни бизнеси, които са много пъргави и могат внезапно да се появят. България има възможности в това отношение”. 

Гостът коментира и преначертаването на енергийната карта в глобален мащаб. По негови думи за момента Shell и BP изглежда са в по-предна позиция и напредват по-бързо спрямо останалите компании в сектора. 

По отношение на инвестициите и доколко те ще се отплатят на играчите в сектора, Попов посочи, че “с възможни ниски цени на петрола и природния газ и намаляване на консумацията, основно на петрол, недиверсифицирането е риск, който енергийните компании просто не могат да поемат”. 

От разговора с експерта стана ясно още, че за момента като големи лидери сред страните в трансформацията се очертават Китай, САЩ, държавите от Европейския съюз до голяма степен, както и някои от останалите европейски страни. 

“Великобритания може би е страната, която най-бързо успя да закрие въглищния си сектор”. 

Според Попов водородът е най-надеждното и очаквано гориво. “Работим с несигурности и не може да има твърда увереност за следващите 15 години например”, добави той.

Целия разговор вижте във видеото. 
Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.