В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Експерт: Фед избра най-мекия вариант от всички възможни стратегии

Петър Петров, наблюдател на Фед и ЕЦБ, В развитие, 18.09.2020

13:15 | 18 септември 2020
Обновен: 18:27 | 18 септември 2020
Автор: Димитър Баларев

Федералният резерв на САЩ избра най-мекия вариант от всички възможни стратегии, целящи компенсиране на инфлацията в един бъдещ момент, дори и му придаде гъвкавост, за да има по-голяма свобода при прекъсването на инерцията. При други рамки този процес е много по-ангажиран със задаване на краткосрочни цели. Разликата на сегашната рамка с предходния симетричен инфлационен толеранс на Фед се изразява във временото възприятие на пазара. Сега вече има стремеж към отклонения, за да се компенсират предходни недостатъци. Това заяви Петър Петров, наблюдател на Фед и ЕЦБ, в предаването "В развитие", с водещ Делян Петришки

"По всичко личи, че Фед желае да прекрати процеса на ерозия на инфлационните очаквания чрез ангажимента си да поддържа средносрочния инфлационнен поток около 2% и да го надвишива в дългосрочен план".

Петър Петров поясни, че предшествиникът на настоящия гуверньор на централната банка Джером Пауъл Бен Бернанке беше предложил подобен вариант за временно таргетиране и по-тясно обвързане на стратегията и инструментариума - предложение близко до сегашната рамка.

"От страна на лихвите и официалното ръководство промяната на инструментариума се изразява с обвързване на базата на резултати. Предишното официално ръководство се обвързваше с дати - по време на предишната криза Фед заяви, че няма покачва лихвите до 2012 и 2013 г. Сега, когато се постигне максимална заетост и инфлацията достигне 2%, като има и перспективи да се надхвърли, ще се покачат настоящите равнища. Но тази политика не придава яснота на очакванията на финансовите пазари".  

По думите на Петър Петров самата кредитно-посредническа дейност се е променила многократно през годините и затова Фед започва да изкупува ETF-и и корпоративни облигации, за да може да протича основния канал за финансиране на монетарната политика.

"В днешно време, когато кредитно-посредническата дейност минава през финансовите пазари - 80% от компаниите финансират чрез капиталовите пазари. Фед зеама позицията на кредитор от последна инстанция, за да предоврати късането на връзката между инвеститорите, ЕТF и фирмите, които емитират дълг".

Целия разговор вижте във видеото. 

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук