В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Заседанието на Фед охлади настроенията на пазарите

Д-р Магдалена Иванова, главен редактор на bloombergtv.bg, В развитие, 17.09.2020

13:32 | 17 септември 2020
Обновен: 16:05 | 17 септември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

На капиталовите пазари преобладават негативните настроения към края на седмицата след заседанието на Федералния резерв, след като Джером Паулъл подчерта несигурността относно пътя на икономическото възстановяване. Това заяви д-р Магдалена Иванова, главен редактор на bloombergtv.bg, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„На този фон обаче е важно да кажем, че доларът остава стабилен, а доларовият индекс се повишава“.

По думите на д-р Иванова сред най-важните акценти от заседанието на Фед са очакванията за запазване на основните лихви без промяна поне до края 2023 г., несигурността по отношение на пътя на икономическо възстановяване и значението на фискалните стимули за икономиката.

„От централната банка на САЩ прогнозират по-малко от първоначално очакваното свиване на икономиката, но и по-бавно възстановяване през следващите години“.

„Междувременно и Японската централна банка запази без промяна паричната си политика само ден, след като беше избран нов министър-председател на страната. ЯЦБ заяви, че икономиката е започнала да нараства ускорено с постепенното възобновяване на дейността на бизнеса и производството, като постепенно е започнало да се подобрява и потреблението“, обясни Магдалена Иванова.

По повод търговията на петролните пазари и предстоящата по-късно в четвъртък среща на ОПЕК главният редактор на bloombergtv.bg отбеляза, че петролът поевтинява с по над 1% в по-ранните часове на днешната сесия, като срещата на картела ще се състои само няколко дни, след като от Международната агенция по енергетика и ОПЕК намалиха перспективите си за търсене на петрол за 2020 г.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ очаквайте тук.