В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Компаниите у нас продължават да наемат персонал, но за временна заетост

Иван Шербанов, оперативен мениджър на ManpowerGroup България, В развитие, 04.09.2020

14:59 | 4 септември 2020
Обновен: 15:15 | 4 септември 2020
Автор: Хюлия Айваз

Бизнесът в България реагира много адекватно на Covid-19 кризата. Той запази знанието си от случилото се по време на предната криза. Някои компании използваха международните си наръчници за действие, а други се ориентираха да търсят гъвкавост. Компаниите у нас продължават да наемат, но за временна заетост. Това каза Иван Шербанов, оперативен мениджър на ManpowerGroup България, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова. 

Шербанов посочи, че според проучване на ManpowerGroup 55% от компаниите в региона планират да предпиремат действия за запазване на персонала, а 33% са с фокус върху контрол на разходите, защото очакват намалена ликвидност.

"Краткосрочната тенденция е да намалят разходите. В дългосрочен план инвестициите са насочени към стратегичско лидерство и стратегии за повишаване на квалификацията", поясни Шербанов.  

По думите му компаниите, които получават положителни индикации, започват да търсят персонал, но с гъвкава заетост - кол центрове, IT компании и т.н. 

"В началото всички бяха ориентирани към спиране на назначаванията, а сега наемат временно". 

Според него всеки служител трябва да изгради или да доизгради дигиталните си умения. 

Шербанов каза още, че на ниво мениджмънт има тенденция много стратегически партньори да търсят консултанция за това как да продължат своя път или как да структурират компанията. 

Гледайте целия разговор във видеото. 

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.